Jak spokojeně využívat spoření do zlata I.

Autor: Zlaťák.cz (Zlaťák.cz)
10.11.2014 12:42:38

Základy k tomu, abyste s jakýmkoliv investičním produktem byli spokojení, se pokládají ještě před podpisem smlouvy. Jen v případě, že chápete nejen potenciál, ale i rizika, jen když plně porozumíte obchodním podmínkám a když zvládnete nabídku protistrany posoudit v kontextu ostatních nabídek na trhu, můžete zvolit dobrého partnera a udělat krok ke spokojenému využívání produktu.

Protože už nějakou dobu jsou mým denním chlebem drahé kovy, zaměřím se v tomto článku na specifický investiční produkt - takzvané zlaté spoření. Pokusím se dát začínajícím investorům rychlokurz v tom, jak tento produkt funguje a jak správně pochopit běžné obchodní podmínky a také několik rad, na co si dát před podpisem smlouvy pozor.

Na úvod si dovolím upřesnit pojem spoření do zlata. Spoření do zlata je zažitý název pro nákup fyzického zlata na splátky s postupnou fixací ceny. Tedy namísto toho, aby investor koupil investiční slitek v rámci jedné obchodní transakce, se s prodejcem domluví na tom, že ho bude po částech splácet, respektive, že ho bude postupně odkupovat a nákupní cena každého dílčího odkupu se stanoví podle v tu chvíli aktuální ceny zlata na trhu. Největší smysl má tento způsob nákup pro investory, kteří do zlata chtějí odkládat peníze pravidelně a po nižších částkách. Při větších částkách je totiž výhodnější pravidelně (ale jako samostatné nákupy) nakupovat celé investiční slitky nebo mince. Mimochodem, i pravidelné jednorázové nákupy jsou zcela jistě spořením do zlata, nicméně v praxi se spořením do zlata myslí výhradně jen výše popsaný nákup zlata na splátky.

Zvláštní pozornost si ještě zaslouží slovo spoření. Veřejnost ho má spojeno nejčastěji se stavebním spořením nebo spořícími účty, kde se finanční prostředky zhodnocují garantovanou úrokovou mírou, ale spoření do zlata je, jak jsem popsal výše, v jádru jen nákup fyzické komodity, jejíž cenu určuje burza. Tedy, nejenom že žádné zhodnocení garantováno není, ale naopak hodnota zlata může i klesat, příkladem budiž investice do zlata z posledních 3 let. Spoření do zlata tedy není alternativou ke stavebnímu spoření, když víte, že finanční prostředky budete potřebovat přesně za 5 let. Investice do zlata slouží zejména k rozložení rizik ve vašem investičním portfoliu, k jejímuž zhodnocení dojde zejména v krizových obdobích nebo pokud papírové peníze začnou ztrácet na hodnotě.

Krok 1 - vybíráme spoření do zlata

Našli jste si na internetu několik prodejců spoření do zlata a chcete si přečíst, jak jejich spoření do zlata přesně funguje, kolik vás to bude stát, za jakou cenu budete nakupovat… a dost často hned narazíte na první zádrhel. Možná totiž najdete jen neurčitě fráze jako “v našem spoření bude nakupovat za nejlepší nákupní ceny” nebo polovičaté informace typu “naše spoření je bez vstupních poplatků”, ale už se třeba nedozvíte konkrétní nákupní ceny.

První zádrhel - neveřejné obchodní podmínky

Uznávám, že ne každému tohle vadí, ale pro mě je to překážka hned na začátku výběru dodavatele čehokoliv, když nemohu dopředu zjistit podmínky jeho nabídky. Jak se říká, čas jsou peníze, a trmácet se osobně do kanceláře obchodníka, jen abych si poslechl nabídku, která může (ale nemusí) stát za to, považuji v době Internetu za čas zbytečně ztracený. A co když se chcete zorientovat na trhu a poslechnout si více nabídek? To pak ten počet návštěv prodejců a ztracený čas ještě patřičně vynásobte. Je to stejné jako byste chtěli jít do kina a nejdřív museli všechna kina obejít, abyste zjistili, jestli vůbec hrají film, který chcete vidět.

 Pochopitelně, z pohledu prodejců to má velmi dobrý důvod, ví, že při osobním kontaktu mají mnohem větší (a v některých případech možná i jedinou) šanci přesvědčit zákazníka k podpisu smlouvy. Pravděpodobně uvažují tak, že kdyby zveřejnili své obchodní podmínky předem a zájemce je porovnal s konkurencí, na schůzku by ve většině případů vůbec nepřišel.

Veřejná nabídka je (alespoň) z mého pohledu známkou sebevědomé firmy, která je přesvědčena o opodstatněném ohodnocení svého produktu a nebojí se srovnání s konkurencí. Mezi takovými společnostmi si dodavatele vybírám já, a ne vždy to jsou zrovna nejlevnější nabídky na trhu. Na druhou stranu, těm dodavatelům, u kterých se musím přesných podmínek doprošovat, se raději vyhýbám.

Příště - neurčitá nákupní cena

V pokračování článku, které vyjde zítra, přijde na řadu problematika nákupních cen. Pokud nechcete čekat na celou sérii článků, kratší článek na téma nástrah před uzavřením smlouvy na spoření do zlata, najdete na našem novém webu investicnizlato.cz. A protože podle nás lepší než jen mluvit o tom, jak by se věci dělat neměly, je konat a prakticky ukázat, jak by se dělat měly, na webu www.investicnizlato.cz/sporeni najdete naší verzi spoření do zlata - s transparentními podmínkami, jediným parametrem nákladů spoření - premiem, a bez závazků cílové částky nebo délky spoření.

Mgr. Lukáš Zeman

Mgr. Lukáš Zeman

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, obor Informatika - Softwarové systémy. Od roku 2000 se věnuje programování webových aplikací, dříve působil jako internetový vývojář na volné noze, v současné době je majitelem a ředitelem společností goodlookyng solutions s.r.o. (vývoj webových aplikací) a Zlaťák.cz s.r.o. (prodej investičních kovů).


Logo Zlaťák.cz

Zlaťák.cz s.r.o.

Obchod s drahými kovy profilující se specializací na investiční slitky, transparentními a nejnižšími maržemi na trhu, vysokým pohodlím nákupu, krátkými dodacími lhůtami a zaváděním novinek jako jsou například skutečné "nonstop" spotové nákupy nebo nově transparentní spoření do zlata bez závazků, vstupních poplatků a fixním premiem. Porovnejte, vyzkoušejte, budete spokojeni... Více informací na www.zlatak.cz a www.investicnizlato.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 22:12 1 unce 2 387,94 USD
19.04.2024 22:04 1 unce 2 387,61 USD
19.04.2024 21:58 1 unce 2 387,89 USD
19.04.2024 21:50 1 unce 2 389,61 USD
19.04.2024 21:42 1 unce 2 392,58 USD
19.04.2024 21:36 1 unce 2 393,80 USD
19.04.2024 21:30 1 unce 2 393,75 USD
19.04.2024 21:24 1 unce 2 394,51 USD
19.04.2024 21:14 1 unce 2 394,96 USD
19.04.2024 21:08 1 unce 2 394,91 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.