6 faktorů, které (ne)určují cenu zlata

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
24.11.2014 13:48:01

"Znám jen dva lidi, kteří rozumějí ceně zlata. Jeden sedí ve Francouzské centrální bance a druhý je ředitelem Bank od England. Bohužel se neshodují." – Nathan Mayer Rothschild

Dokázat přesně předpovědět, jak se bude vyvíjet cena zlata, by byl doslova zlatý důl. Ale není to tak snadné – žlutý kov se často na trzích chová jinak, než investiční společnosti předpokládají. Přesto se tradičně mluví o několika faktorech, které ovlivňují cenu zlata. Které to jsou a jaký je jejich reálný vliv? A podle čeho se může investor rozhodovat, jak naložit s penězi, aby se nestal obětí "zlaté horečky".

Inflace

Existuje tvrzení, že když roste inflace, roste cena zlata a naopak. Investoři po zlatu jako po pojistce proti inflaci skutečně sahají a například v 70. letech, když v USA dosahovala inflace poválečných rekordů, cena zlata rostla o stovky procent. Jenže zlato předvedlo růst o 350 % i v letech po roce 2000, kdy americká inflace rostla nejpomaleji za půl století.

Úrokové sazby

Majitelé zlata nedostávají za vlastnění drahého kovu žádné úroky. Každý, kdo zlato nakoupí, tak přichází o část peněz, které by dostal, kdyby své prostředky investoval tak, aby z nich získával úroky. Říká se tomu "náklady obětované příležitosti". Čím jsou úrokové sazby vyšší, tím jsou vyšší i tyto "oběti" a investice do zlata je méně atraktivní. Nelze ale spolehlivě říci, že když rostou úroky, cena zlata klesne. Ve skutečnosti se od roku 1969 cena zlata a úrokové sazby pohybují opačným směrem jen v polovině případů, v těch ostatních padají a rostou společně.

Akciové trhy

Rovněž se nelze spoléhat na to, že pokud bude klesat či růst cena akcií, zlato se bude pohybovat opačným směrem. Ve skutečnosti se to od roku 1969 ve srovnání s indexem S&P 500 dělo v méně než polovině případů. Korelace mezi cenou zlata a hodnotou indexu je za posledních 45 let v průměru téměř nulová.

Díky tomu, že cena zlata se v dlouhodobém horizontu tak málo odvíjí od vývoje například právě na akciových trzích, je vítanou součástí portfolií mnohých investorů, kteří chtějí své investice udržet diverzifikované. Mají pak velkou šanci zabránit tomu, aby jejich aktiva v případě krizí ztrácela hodnotu zároveň.

Globální události

O zlatu se mluví i jako o spolehlivé investici pro nejisté časy. Jednoho z vrcholů dosáhla cena zlata v roce 1980, když Sovětský svaz podnikl invazi do Afghánistánu. Podobně během roku 2011 dosahovalo zlato svých historicky nejvyšších hodnot ve chvílích, kdy ve světě propukalo bouřlivé arabské jaro a ve vzduchu visel hospodářský krach Řecka.

Na podobné krize ale cena zlata reaguje většinou jen velmi kolísavě počátečním růstem a následným poklesem. Tak se letos v březnu projevila například krymská krize. Globálně vnímané události se ale v ceně zlata nemusejí odrazit vůbec. Například pákistánský státní převrat nebo obří bombové útoky v Rusku v roce 1999 se v cenách zlata nijak neprojevily.

Dolar

Stejně jako u většiny nerostných surovin je i cena zlata kótována v amerických dolarech. Tvrzení, že při oslabování dolaru roste cena zlata, platí pouze v 60 % případů. Největší zisky zlata přišly navíc v dobách, kdy posiloval rovněž dolar.

Ropa

Obecně se předpokládá, že zlato bude reagovat na globální vývoj podobně jako ceny ropy. V tomto případě je shoda vyšší než například s akciovými trhy. Od roku 1986 se ceny zlata a ropy pohybovaly společně ve více než 60 % případů. Na začátku tisíciletí rostly ceny zlata společně s cenami ropy a ostatních surovin.

Závěr

Co si může běžný investor z výše uvedeného odnést? Aktuální vývoj ceny zlata se podle jednotlivých faktorů předpovídá velmi těžce, většinou se musí zahrnout do úvahy jejich komplexní kombinace. V poslední době slouží investorům jako spolehlivý orientační bod pro nákup výše nákladů, které těžaři vykazují na vytěžení jedné unce. Náklady se nyní pohybují přibližně kolem 1 200 USD. Pokud by cena zlata dlouhodoběji klesla pod tuto hranici, může dojít k utlumení těžby kovu, což by mělo do budoucna znamenat jeho nižší nabídku. Ta by při nezměněné poptávce měla spolehlivě přivést cenu zlata zpět nad výši nákladů. Pokud se tedy bude investor orientovat alespoň přibližně podle tohoto údaje, případně výhledů těžařských společností, má velkou šanci, že bude investovat rozumně.

Platí však, že zlato je spíše dlouhodobá investice pro diverzifikované portfolio. Jedná se o pojistku proti výkyvům cen ostatních aktiv. I proto by nemělo jeho zastoupení v portfoliu přesahovat rozumné meze. Spolehlivě odhadovat krátkodobý vývoj za účelem rychlých spekulací je ošidné.

  Marc Faber: Experimenty s QE nedopadnou dobře, nevěřte ekonomice a kupujte zlato Marc Faber: Experimenty s QE nedopadnou dobře, nevěřte ekonomice a kupujte zlato

Kvantitativní uvolňování není nic jiného než obří Ponziho schéma a všem zemím, které se do něj zapojily, se dříve nebo později ošklivě vymstí. V nedávném rozhovoru pro agenturu Bloomberg to prohlásil známý investor a ekonom Marc Faber. Zcela neúčinné podle něj kvantitativní uvolňování bylo i ve Spojených státech, o čemž svědčí fakt, že se americké ekonomice daří pouze navenek.

  Zlato a stříbro: Drahé kovy jsou příliš levné, nepromeškejte obrat Zlato a stříbro: Drahé kovy jsou příliš levné, nepromeškejte obrat

Ceny drahých kovů prudce padají. Cena zlata klesla za poslední dva týdny o 100 USD (v pátek korigovala výše) a blíží se k hranici 1 100 USD za unci. Stříbro za dva týdny ztratilo skoro 10 % a stejně jako zlato pokračuje v poklesu. Jenže podle všeho už by měl být propadům brzy konec.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 22:12 1 unce 2 387,94 USD
19.04.2024 22:04 1 unce 2 387,61 USD
19.04.2024 21:58 1 unce 2 387,89 USD
19.04.2024 21:50 1 unce 2 389,61 USD
19.04.2024 21:42 1 unce 2 392,58 USD
19.04.2024 21:36 1 unce 2 393,80 USD
19.04.2024 21:30 1 unce 2 393,75 USD
19.04.2024 21:24 1 unce 2 394,51 USD
19.04.2024 21:14 1 unce 2 394,96 USD
19.04.2024 21:08 1 unce 2 394,91 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.