Vydrží zlatý comeback?

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
23.03.2015 10:42:41

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

  • Poté, co Janet Yellenová oznámila holubičí závěry ze schůzky FOMC, zlato posílilo
  • Ekonomické údaje z USA vyvolávají spíše opatrnou náladu
  • Zlato se znovu vyhouplo nad 1150 USD za unci výzvy se zatím nejasně rýsují na 1182 a 1193 USD za unci

Po včerejší dychtivě očekávané schůzce Federálního výboru pro volný trh (FOMC) slaví zlato comeback. Zvýšení sazeb nás sice teprve čeká, podle všeho se však předsedkyně Fedu Janet Yellenová přidala ke stále rostoucímu zástupu centrálních bankéřů z celého světa, kteří zastávají holubičí přístup.

Nízká inflační očekávání, rostoucí kurz dolaru a nedávné oslabení ekonomických ukazatelů by mohly přesvědčit Fed, aby k sazbám nepřistupoval tak agresivně, a to je hudbou pro uši zlatých býků.

Zlato poté stejně jako v listopadu a prosinci poskočilo o 1,6 % nahoru, když se předtím jen tak tak dostalo pod oblast podpory 1150 dolarů za unci. Technicky vzato nedošlo na cestě vzhůru k překonání žádné významné hranice, a do té doby, než k tomu dojde, přetrvává značné riziko opětovného poklesu. Podívejme se na některé potenciální hnací síly.

Výnosy z dluhopisů zareagovaly na oznámení FOMC velmi prudce a výnosy z 10letých dluhopisů znovu spadly pod 2 % na šestileté minimum. Propadly se i reálné výnosy rozdíl mezi výnosy z dluhopisů a očekávanou inflací v čase a jak je vidět z níže uvedeného grafu, je korelace mezi zlatem a výnosy od loňského října značně vysoká. Pokud se současnou nižší úroveň podaří udržet, cenu zlata to dále podpoří.

Ole1

Držba na burze obchodovaných produktů podložených fyzickým zlatem za poslední měsíc vytrvale klesala. Tento propad, který již činí více než polovinu lednového vzestupu, začal zrychlovat až po překonání hranice 1190 USD za unci, takže se tyto toky v současné fázi spíše řídí situací na trhu, než aby ji samy určovaly.

Ole2

Snad až na zprávu o zaměstnanosti byly nedávné ekonomické ukazatele nepříjemným překvapením, to znamená, že byly horší, než se očekávalo. Bude-li tento trend v následujících týdnech pokračovat, budou průběžně oslabovat i argumenty pro zvyšování sazeb, zejména s přihlédnutím k velmi mírným inflačním výhledům.

Ole3

 

A posledním a pravděpodobně nejdůležitějším je dolar. Včerejšek byl podle mého kolegy Johna Hardyho dnem s druhou nejvyšší volatilitou kurzu EUR/USD v historii.

Po dosažení vnitrodenního maxima 1,1040, které představovalo vzestup o 5,6 % oproti 12letému minimu z tohoto pondělka, začal kurz EUR/USD znovu rychle klesat.

Otázkou zůstává, zda tato zvýšená volatilita znamená začátek boje o určení dolní hranice, nebo jen odráží fakt, že se celý svět zásobil dolary a je teď náchylný k těmto divokým výkyvům.

Negativní korelace mezi zlatem a dolarem byla za poslední měsíc přiměřeně silná, ale dnes cena zlata v eurech stoupla o více než 2,6 %, což napovídá, že tato korelace alespoň dočasně oslabuje.

Ole4

Co nás čeká dál?

Výše uvedený vývoj může dát zlatým býkům dostatek sebedůvěry, aby s cenným kovem zamířili ještě výš, ale jak jsem již zmínil, nebyla překonána žádná významná hranice.

Při strmém poklesu od lednového maxima lze očekávat odpor na úrovni 1182 dolarů za unci, která odpovídá 50 % hodnoty ztracené při posledním výprodeji.

Překonání této hranice je nezbytnou podmínkou pro to, aby mohlo dojít k trvalejšímu zvýšení hodnoty zlata, a to nejprve znovu na 1193 dolarů za unci, kde již čeká nejeden příkaz buy stop.

Ole5

 

Zdroj: Saxo Bank

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností s nákupy i prodeji. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médií po celém světě.

 

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFDs, ETFs, Stocks, Futures, Options a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění a která umožňuje přístup na burzu z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
29.03.2024 07:16 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 21:56 1 unce 2 231,65 USD
28.03.2024 21:50 1 unce 2 226,50 USD
28.03.2024 21:42 1 unce 2 222,32 USD
28.03.2024 21:36 1 unce 2 221,04 USD
28.03.2024 21:28 1 unce 2 219,88 USD
28.03.2024 21:20 1 unce 2 220,28 USD
28.03.2024 21:14 1 unce 2 221,41 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.