Zlato: Domeček z karet

Autor: Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
18.11.2015 09:21:55

18/11/2015/ Zlaťáky.cz - V dnešní době jsme svědky mnoha událostí, které mění a ovlivňují celý svět. Ať se jedná o ekonomiku, politiku atd., vše se promítá do každodenního života nás všech. Jak se říká, "nic není tak růžové, jak se zdá". Pojďme se podívat na následující fakta.

Index Dow se neustále pohybuje kolem hranice 18 000 bodů, ale celkově jsou akcie nadhodnocené. Pozitivní ekonomická data nejsou až tak pozitivní, jak se na první pohled zdá. Situace v USA je označována za katastrofu z důvodu vládnutí prezidenta Obamy. Vezměme si například jeho reformu zdravotnictví "Obamacare", která nepřinesla požadovaný efekt, je neúčinná, nákladná a nepopulární. Další oblastí je hospodářský růst, který i přes tisk billionů dolarů zůstává stále vlažný. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na jeho neúspěch ve snaze nastolit mír na Středním východě. Jeho důvěryhodnost byla opět testována v dalším zápase s Kongresem nad dluhovým stropem USA. A není překvapením, že po jeho odchodu z funkce na tom bude ekonomika hůře než před jeho nástupem. Neustálé tištění dalších "papírků", nekončící kvantitativní uvolňování a nalévání billionů dolarů do globálního finančního systému směřuje opět k vytvoření bubliny, která může kdykoliv prasknout a odstartovat novou globální krizi. Důvěryhodnost FEDu je také oslabena, svět je závislý na tvorbě peněz a nemůže se dostat z tohoto koloběhu.

Důvěryhodnost

Přestože se USA podílejí "pouze" 23 % na celosvětovém HDP, celých 60 % celosvětových devizových rezerv je v dolarech. Sedm let po pádu Lehman Brothers USA přidaly téměř 8 billionů dolarů dluhu. Většina dnešních měn je napojena na dolar. Centrální bankéři byli kdysi bankéři od bank, nicméně tito správci peněz stojí za dalším tištěním nových "papírků". Tyto nerovnováhy rovněž vyvolaly návrat k měnovým válkám připomínající 30. léta a závod, kde každá země hledala konkurenční výhodu. Světový finanční systém se stal více nestabilní. Čína se jako poslední připojila k měnové válce, aby brzy předstihla USA a stala se největší světovou ekonomikou a přetvářela finanční hegemonii USA. Mnoho povinností mají USA vůči svým obchodním partnerům, což představuje jasné a aktuální nebezpečí pro dolar. Trpělivost obchodních partnerů již dosahuje vrcholu. Platební systém "Dolar" umožnil USA ovládnout finanční svět s jeho velkými institucemi na Wall Streetu. Dnes je většina obchodů a transakcí přímo či nepřímo prováděna v dolarech. USA jsou do značné míry označovány jako jakási "globální banka". Ve skutečnosti tato přemrštěná výsada vlastnit světovou rezervní měnu umožňuje Americe půjčovat v dolarech, platit výdaje a financovat rostoucí dluh a obrovské schodky v měně, kterou sama tiskne.

Bez respektu

Amerika se stala centrem globální poruchy. Spojené státy jsou největším světovým dlužníkem a stále více a více se stávají závislé na svých věřitelích. Držitelé amerického dluhu si toho všímají, snaží se této situace využít ve svůj prospěch a tím dolar zatlačit do ústraní. Tato fiskální lehkomyslnost nahrává další explozi. Bývalý šéf Účetního dvora Spojených států David Walker řekl, že státní dluh USA je ve skutečnosti šokujících 65 bilionů dolarů, nikoli 18,5 bilionu. Dluh samotný není důležitý, ale důležité je to, že musí být splácen. Nezaplacením dochází k přelévání na budoucí generace, ztrátě odpovědnosti, selhání a také ztrátě důvěryhodnosti. Skutečnost, že FED zápasí s problémy nahlodal důvěru ve schopnost USA působit jako finanční správce světové rezervní měny. Politikaření a mnohá prodlení se zvyšováním sazeb to vše zvýšilo volatilitu a podkopává respekt v dolar. Dolar je světovou měnou. Nicméně USA spotřebují mnohem více než vyprodukují, dluží mnohem více než vlastní a věřitelé USA dluhu mají jeden hlas. Tentokrát zde není žádný věřitel poslední instance, který by měl jít stranou.

Čínské volání

Čína představila platformu finanční reformy, ve snaze liberalizovat renminbi jako globální měnu. Renminbi se stala čtvrtou nejpoužívanější měnou pro globální platby. Mnoho aktivit, které Čína vyvíjí mají jediný cíl a to vytěsnit dolarový monopol. Čína hromadí obrovské zásoby zlata, což představuje pětinu celosvětové investiční poptávky. USA dneska mají cca 8 000 tun zlata. Čína nakoupila velké zásoby pátým měsícem po sobě a drží 1 722 tun, což představuje nárůst o 668 tun ze 1 054 tun naposledy uveřejněných v roce 2009. Tato zásoba řadí Čínu na páté místo před Rusko a Švýcarsko. Peking neustále pohlíží po očku na rozmařilost a ztrátu důvěryhodnosti USA a snaží se využít příležitosti k proniknutí do popředí.

Pryč se starým

Rusko a Čína nakupují zlato, centrální banky Francie a Německa repatriují zlato zpět do vlasti. Důvodem je samozřejmě nedůvěra v měny globálních ekonomik a agresivní tištění nekrytých peněz. Ve stejné době existuje také obava o dolar. Zlato se jeví jako soupeř dolaru. Obavy z nekontrolovaných finančních boomů a propadů byly vidět již dříve ve 30. letech, koncem 70. let a v neposlední řadě v roce 2008. Zlato bylo vždy dobrou záchrannou sítí. Naproti tomu je zde široce držený názor, že z důvodu nedostatečné inflace bude zlato horší. Připomeňme si velkou inflaci v 70. letech, kdy vytrvalý růst peněžní zásoby a úvěrů vedl k hyperinflaci. Následně zlato dosáhlo 850 USD za unci. Nedostatečná inflace je dnes jen falešnou stopou. Další populární "medvědí" argument je, že od doby kdy FED zvýší úrokové sazby, aby normalizoval měnovou politiku bude pro zlato špatná doba. Ve skutečnosti v posledních týdnech zlato spadlo pod hranici 1 100 USD za unci v brázdě prohlášení FEDu, který po léta otálel. Nicméně v 70. letech, cena prudce vzrostla ze 4 % na 20 %, přesto se zlato vyhouplo z 200 USD na více než 800 USD za unci. Největší strach není z toho, že jsou peníze vyrobeny z papíru, ale z toho, že nedostatečně uchovávají svou hodnotu. Znamená to tedy, že centrální banky a investoři nakupují zlato, které představuje bezpečnější aktivum než je dolar. Zlato si zachovalo svou hodnotu již tři tisíce let a nadále si ji uchová.

Vývoj

Za posledních několik čtvrtletí se ukazuje, že marže zůstávají pevné i přes zvýšení produkce. Opět platí, že těžební průmysl se zdá být rozdělen podél tvaru "činka" s výrobci, jako je Barrick, Agnico-Eagle, a Goldcorp, kteří v druhém čtvrtletí vydělávali a byli v ziscích na jednom konci, Eldorado a B2Gold ve středu a na druhém konci činky (Kinross, Yamana a IAMGold), kteří prohlubují ztráty.

  • Agnico Eagle Mines: kanadský producent zlata s operacemi v Kanadě, Finsku a Mexiku, průzkum a vývojové aktivity rozšiřuje do USA. Společnost hlásí vynikající výsledky. Agnico vyrobilo ve čtvrtletí rekordních 441 000 uncí s náklady 759 USD za unci v důsledku zvýšeni výkonu a efektivnosti o 20 %. Výborné výsledky jsou také v dole Kittila ve Finsku.

  • Barrick Gold Corporation: je největší těžařská společnost zlata na světě se sídlem v Torontu. V současné době provádí těžební projekty v Argentině, Austrálii, Kanadě, Chile, v Dominikánské republice, Papui Nové Guinei, Peru, Saudské Arábii, USA a Zambii. Společnost oznámila pozitivní provozní a finanční výsledky. Mezi hlavní patří důl Cortez v Nevadě, který má i nadále růst s vyšším výkonem a produkuje 320 000 uncí. Náklady na výrobku jedné unce se pohybují kolem 830 - 870 USD a patří mezi nejnižší na trhu.

  • Yamaha Gold Inc.: Tato společnost se oproti předcházejícím pohybuje na opačném konci tzv. "činky". Yamaha má projekty v Brazílii, Argentině, Chile, Mexiku a Kolumbii. Produkovala téměř 326 000 uncí odrážející nárůst z 50 % ve vlastnictví kanadských společností Malartic, Chapada, Minera Florida a Jacobina. Společnost Yamaha nicméně vykázala ztrátu ve výši 15 mil. USD v důsledku vyšších daní a nížších marží.

Je tedy zřejmé, že v oblasti těžby a zpracování zlata působí firmy, které si udržují své postavení na trhu a naopak i firmy, které bojují o přežití. V důsledku klesajících cen a vyšších nákladu na těžbu již dochází k omezování výroby, zavírání dolů a masivnímu propouštění. Pokud by se cena zlata i nadále pohybovala směrem ke kritické hranici cca 1 000 USD, což jsou uváděné přibližné náklady na těžbu jedné unce zlata, mohlo by to mít za následek další omezování těžby. Uvidíme tedy, kam se cena ještě do konce roku dostane a jestli tuto hranici otestuje.

 

Graf - Cena zlata za posledních 10 let

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1. 16.11.2015 v 11:15 EU Vystoupí prezident ECB Mario Draghi
2. 16.11.2015 v 14:30 Kanada Průmyslové tržby
3. 17.11.2015 v 01:30 Austrálie Zápis ze zasedání RBA
4. 17.11.2015 v 11:00 Německo ZEW index ekonomického sentimentu
5. 17.11.2015 v 14:30 USA Index CPI
6. 18.11.2015 v 20:00 USA Zápis ze zasedání FEDu
7. 19.11.2015 v 00:00 Japonsko Zápis ze zasedání Bank of Japan
8. 19.11.2015 v 14:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
9. 20.11.2015 v 09:00 EU Vystoupí prezident ECB Mario Draghi
10. 20.11.2015 v 14:30 Kanada Index CPI

Predikce na tento týden:

Cena zlata dokončila svůj další pokles z 1 190 USD na nové minimum ve výši 1 074 USD. Pro tuto chvíli si můžeme být jistí, že lze očekávat alespoň nějaký odraz. Zlato je na úrovni dlouhodobé podpory a medvědi by měli být velmi opatrní. Zlato je testováno na hranici odporu 1 100 USD a pravděpodobně můžeme vidět odraz směrem k hranici 1 120 - 1 130 USD. Trend zůstává medvědí s velkou opatrností.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 22:12 1 unce 2 387,94 USD
19.04.2024 22:04 1 unce 2 387,61 USD
19.04.2024 21:58 1 unce 2 387,89 USD
19.04.2024 21:50 1 unce 2 389,61 USD
19.04.2024 21:42 1 unce 2 392,58 USD
19.04.2024 21:36 1 unce 2 393,80 USD
19.04.2024 21:30 1 unce 2 393,75 USD
19.04.2024 21:24 1 unce 2 394,51 USD
19.04.2024 21:14 1 unce 2 394,96 USD
19.04.2024 21:08 1 unce 2 394,91 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.