Zlato: Za současné ceny? No nekupte to

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
03.01.2016 07:40:18

Část trhu v něm vidí vytoužený pevný bod v prostředí, jehož jedinou konstantou je změna, a část iluzi, na níž lpí jen "konzervy" a investoři bez fantazie. Výsledkem jsou doporučení prodávat i nakupovat, která se nám sešla v rámci našeho průzkumu, s jehož závěry jsme vás seznámili v průběhu prosince. Oslovení experti okomentovali šestadvacet abecedně seřazených pojmů, jež by investoři měli mít nyní na paměti. Na zlato evidentně nikdo z nich nezapomíná, i když každý z jiných důvodů.

Miroslav Novák (AKCENTA CZ)

Obava z inflace v důsledku uvolněné měnové politiky centrálních bank pominula a cena zlata již tři roky klesá. Zlato nenese žádný úrok, dividendu ani rentu. Jediné, co nese, jsou náklady na uchování a přepravu. Tvořilo základ měnových systémů několik tisíc let a historie je také hlavní důvod, proč víra v něj přetrvává. Osobně bych se ale investicím do zlata raději vyhnul.

Michala Moravcová (BOSSA)

Očekáváme pokračování klesajícího trendu. Testováno by mělo být kulaté číslo 1 000 USD za unci a cílem by se mohla stát i nižší hladina 900 USD za unci. Proti zlatu bude hrát silný dolar. Roli bezpečného přístavu mohou převzít americké státní dluhopisy, které na rozdíl od zlata investorům nabízejí výnos.

David Brzek (Fio banka)

Zlato by se v roce 2016 mohlo začít blyštět o něco více, svůj původní lesk ale zatím ani zdaleka nezíská. Divergence politik ECB a Fedu bude udržovat dolar silný, což zlatu nebude vyhovovat. Přestože u tohoto kovu neplatí striktně pravidlo o růstu ceny v důsledku růstu poptávky, domnívám se, že se nabídkově-poptávkové faktory začnou v ceně zlata projevovat stále více. Poptávka po fyzickém zlatě byla ve 3Q2015 nejvyšší za více než dva roky. Postupně se začnou silněji projevovat omezené investiční výdaje na nová naleziště, což bude utlumovat nabídkovou stranu. Silný dolar tak může svůj souboj s dalšími faktory ovlivňujícími cenu zlata postupně začít prohrávat.

Petr Žabža (Patria Finance)

Možné překvapení roku 2016. Osobně bych zlato spíše kupoval. Svět je mnohem méně bezpečný než před dvanácti měsíci a takové prostředí zlatu obvykle prospívá.

Miroslav Frayer (Komerční banka)

Pro následující měsíce zlatu příliš nakloněni nejsme. Negativně budou působit rostoucí reálné výnosy, kdy inflace zůstane v nadcházejících čtvrtletích celkově utlumená a Fed nebude mít jinou možnost než nakonec normalizovat měnovou politiku. Nepříznivě by na zlato mělo působit i pomalé tempo ekonomického růstu v Číně, které se nevyhnutelně podepíše na poptávce po fyzickém zlatě, jelikož tato země je hlavním trhem pro výrobce šperků.

Milan Vaníček (J&T Banka)

Pokud zůstane Fed jestřábí, nevidím mnoho prostoru pro růst ceny této komodity v dolarech. Volatilita bude přetrvávat především v období měnových zasedání či při geopolitických událostech (tedy například v době, kdy se do popředí zájmu opět dostane boj proti Islámskému státu).

Vladimír Vávra (Wood & Company)

Pomalejší růst amerických úrokových sazeb společně s navracející se inflací stlačí reálné úrokové sazby hlouběji do záporu. To se v minulosti ukázalo jako pozitivní katalyzátor pro ceny zlata. Za předpokladu krátkodobých úrokových sazeb na nižších úrovních lze v roce 2016 očekávat, že cena zlata najde podporu poblíž minim z roku předchozího (1 100 USD za unci), což by potenciálně mohlo vést k přerušení několikaletého medvědího trendu. V případě více holubičího Fedu, než se obecně očekává, jinými slovy pomalejšího tempa zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou, bychom dokonce mohli být svědky posílení zlata.

Daniela Milučká (Raiffeisenbank)

I když zlato není nejvzácnějším kovem na světě, společnost jej využívá již od dob před naším letopočtem. Kolik je na světě vůbec zlata? Odhady se pohybují od stovek tisíc po miliony tun. S trochu větší přesností víme, kolik drží centrální banky zlata ve svých rezervách. Jednoznačně nejvíce měly v roce 2014 naakumulované Spojené státy americké (asi 8 tisíc tun), zatímco Evropská centrální banka se s 500 tunami nedostala ani do první desítky pořadí.

Martin Krajhanzl (Česká spořitelna)

Blýskavý žlutý kov, který již popletl hlavu tolika lidem. Zvláštní slabost pro něj mají některé dámy a mocichtiví pánové. Jeho cena se počítá vůči trojské unci, což je přibližně 31,1 gramu. Historicky se zlatu příliš nedaří v dobách, kdy se zvyšují úrokové sazby centrálních bank a naopak.

Dalibor Kováč (Verdi Capital)

Nedoporučujeme držet zlato. Jako komodita nedokáže vytvářet zisk a jeho nominální výnosnost se za posledních 100 let prakticky rovnala inflaci. Je nevhodné k dlouhodobým investičním účelům, jeho jediné praktické využití ve financích vidíme v krátkodobých a střednědobých spekulacích a zabezpečování se proti riziku. Nemyslíme si, že při současných cenách je vhodný čas pro spekulování na růst ceny zlata, vzhledem k nákladům na těžbu dává smysl začít uvažovat o nákupu až pod 800 USD za unci. V rámci zabezpečení se proti riziku najdeme na trhu mnoho efektivnějších způsobů, a to pomocí derivátů a prodejů nakrátko (shortování). Držení zlata dává podle nás smysl pouze pro lidi očekávající masivní ekonomickou katastrofu, přičemž pro tento účel je nutné vlastnit zlato ve fyzické podobě.

Štěpán Uherík (ChytrýHonza)

V roce 2016 budou bezesporu sílit apokalyptické vize a konspirační teorie v souvislosti s vlnou terorismu v Evropě a neklidem na Blízkém východě. To by mohlo navádět investory k nákupu zlata ve snaze uchovat hodnotu. O to důležitější by mělo být racionální uvážení a zamyšlení se nad zlatem jako komoditou, které má za sebou několikaletý sestup z rekordních cen. Vlastnit fyzické zlato v objemu pár procent portfolia je možná strategické, nicméně reálná směnitelnost v případě válečného konfliktu je spíše hezkou pohádkou pro investory.

Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2016
Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2016

Chcete se dozvědět, jak se budou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2016? A co čeká svět alternativních investic? Jedinečnou možnost máte ve středu 6. ledna 2016 na Investičním fóru. V rámci sedmi moderovaných diskuzních bloků a pěti samostatných přednášek vystoupí přední ekonomové a investiční odborníci z celého světa, kteří nabídnou ty nejlepší investiční strategie pro rok 2016.  

 

04.01. 13:58  Opožděný Silvestr (kulová sedma)
04.01. 09:24  Zlato: Za současné ceny? No nekupte to (Franta Máchal)
04.01. 07:16  Zlato? Určitě! (Peppa)
03.01. 22:58  bail in se blizi ? (Ing. Titulek Paranojidni)
03.01. 22:11  bail in se blizi (funtomas)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 12:56 1 unce 2 209,36 USD
28.03.2024 12:50 1 unce 2 209,67 USD
28.03.2024 12:44 1 unce 2 208,29 USD
28.03.2024 12:36 1 unce 2 210,73 USD
28.03.2024 12:30 1 unce 2 212,59 USD
28.03.2024 12:22 1 unce 2 211,94 USD
28.03.2024 12:16 1 unce 2 211,62 USD
28.03.2024 12:08 1 unce 2 210,42 USD
28.03.2024 12:00 1 unce 2 212,46 USD
28.03.2024 11:54 1 unce 2 212,82 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.