Jak spoří zlato Švýcaři?

Autor: Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
26.10.2016 08:53:02

Švýcaři patří mezi národy s vysokou afinitou ke zlatu. Dá se říci, že byste jen stěží našli tradiční švýcarskou rodinu, ve které by chybělo zlato ve své fyzické podobě mincí či slitků jako neodmyslitelná součást celkového majetkového portfolia rodiny.

U příležitosti návštěvy našich švýcarských kolegů u nás v Ostravě, jsme se dozvěděli i zajímavý „lidový klíč“ k určení minimálního množství zlata v rodině.

Zde je:
Na každého člena rodiny minimálně 1 unce zlata (=31,1035 gramů). Dále za každou nemovitost zatíženou hypotékou 5 uncí a každou vlastní nemovitost 10 uncí.

Tedy například: čtyřčlenná rodina bydlící v bytě na hypotéku by měla mít ve svém majetku alespoň 9 uncí zlata (podle dnešních cen tedy kolem 300.000 ). Alespoň podle švýcarských obyčejů.

Zlato jako barometr důvěry ve finanční systém

Cena zlata je vnímána do jisté míry také jako barometr důvěry ve finanční systém. Pokud jeho účastníci věří v pevné zdraví finančního systému, ztrácí zlato své opodstatnění v roli „bezpečného přístavu“.

 Měsíc říjen však přines poměrně netypickou situaci.

 V bankovním sektoru kolují zvěsti, že jedna z největších světových bank Deutsche Bank je v obtížné situaci a vedení banky má plné ruce i nohy práce dementovat obavy trhu. Stav italského bankovního sektoru rovněž nelze označit právě za zdravý (nejstarší italská banka Monte Paschi v ohrožení krachem). Nulové úroky stěžují zlepšení ekonomické kondice bank vlastní silou, jako tomu bývalo dříve. Když k tomu přičteme i aktuální nedůvěru v EU a jejich elity, rozvířenou geopolitickou situaci ve světě, jakož i na ostří nože vedenou prezidentskou kampaň v USA, nelze říci, že by se tento stav dal charakterizovat jako stav klidu,důvěry a stability. 

Za těchto okolností by měla cena zlata stoupat. Avšak opak byl v říjnu pravdou. 

Cena zlata se po říjnovém propadu stabilizuje….

 Po velmi pozitivním vývoji za prvních 9 měsíců letošního roku, kdy cena zlata rostla z 1061 USD na 1317 USD za unci (+24,1%), dostalo zlato dne  4. října „tvrdou lekci“ a během odpoledních hodin se propadlo o více než 40 USD ze 1310 na 1268 USD. V dalších dnech pokračoval propad až na důležitou záchytnou linii 200 denních klouzavých průměrů kolem 1250 USD (tenká modrá linie v horní části grafu 1). Tato linie je pečlivě sledována analytiky po celém světě a velmi často představu významnou metu jak na cestě dolů, tak i vzhůru. I tentokrát prokázala tato linie svůj stabilizační význam a právě na ní se cenový propad zastavil. Proražení směrem dolů by znamenalo negativní střednědobý signál. To se však nestalo a cena se odrazila vzhůru na aktuální hodnotu kolem 1270 USD. V kombinaci s oscilátorem momentum ve spodní části téhož grafu se ukazuje spíše obrázek stabilizace a sbírání sil k testu hodnot kolem 1300/1310 USD. (Hodnoty oscilátoru v mínusu svědčí o odeznívání tlaku na pokles ceny.) 

 Graf 1: Cenový vývoj zlata za poslední 1 rok  

Říjnový cenový propad zlata se zastavil na modré linii 200 denních klouzavých průměrů.

 Ve zprávách televize Nova v neděli dne 22. října 2016 byl odvysílán příspěvek, že se množí případy falešného investičního zlata. Padělky slitků jsou plněny wolframem a přetaženy pouze tenkou zlatou vrstvou.

Je vcelku logické, že tam kde se nachází vysoká koncentrace hodnoty, najdeme také vysokou koncentraci podvodů a zločinů. I zločin a padělání mají svou ekonomiku „podnikání“. Stejně jako budou padělatelé bankovek vyrábět spíše bankovky s vyšším nominálem, přibývá také padělků zlata s jeho rostoucí cenou a tudíž i vyšším zájmem veřejnosti a mediální penetrací.

 Uveďme alespoň několik zásad, kterých je dobré se držet, aby se investice do této jistoty nestala noční můrou. 

Cenové nabídky standardních slitků „pod burzovní cenu“ jsou vždy podezřelé a zpravidla mají kriminální pozadí.

Podobně diskutabilní je praxe posledních několika málo let – vydávání papírových certifikátů k investičním slitkům renomovaných razičů. Jedná se o „certifikáty“, které si samotný obchodník zřejmě z marketinkových důvodů vyrábí na své vlastní tiskárně. Takový „certifikát“ má navodit zdání vyšší důvěryhodnosti. A právě zde může být papírový certifikát pro nepoučeného zákazníka tou falešnou jistotou, že se k němu dostává důvěryhodné zboží. Místo zvýšené pozornosti slitku samotnému, se kupující nechá uchlácholit na tiskárně vytištěným certifikátem.

Většina mezinárodně uznávaných producentů buď žádné papírové certifikáty nevydává a pokud přece jen, pak je certifikát integrován do originálního zataveného obalu, který by neměl být porušen. Papír je jen papír a vytištěný na tiskárně obchodníka žádnou přidanou hodnotou ve věci jistoty nepředstavuje.

 Pravda je taková, že zlato, na rozdíl od diamantů, kde je certifikát gemologa neodmyslitelným atributem obchodu, je velmi jednoduchou komoditou s jasnými standardy kvality. Ve své ryzí 24 karátové podobě je homogenní, nemagnetický kov, snadno kontrolovatelný poměrně jednoduchými fyzikálními a chemickými metodami. Například vysoce spolehlivou metodou je využití diamagnetismu zlata (=nemagnetičnost zlata). Přístroje využívající silného magnetického pole přetaženého přes kontrolovaný slitek snadno odhalí například magnetický wolfram, který je vzhledem ke své podobné hustotě k falšování zlata nejčastěji užíván.

 Lze jen doporučit nákup zlata směřovat raději k renomovaným obchodníkům, kteří prodávají zlato a vzácné kovy přímo od producentů a současně disponují prostředky k prověření slitků zpětně vykoupených od svých zákazníků. Neboť i schopnost zpětného odkupu s rozumným obchodním rozpětím je důležitým kritériem při výběru obchodníka. Nejlepší ochranou před podvodem zůstane nákup u prověřených a renomovaných obchodníků, kteří disponují nejen hezkým eshopem na webu, ale i odpovídajícími „kamennými“ prodejnami a erudovaným personálem. 

Ing. Zdeněk Ďuriš

Ing. Zdeněk Ďuriš

Vystudoval systémové inženýrství v ekonomii a je spoluzakladatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o, která je provozovatelem důchodového projektu spoření ve zlatě AuRENTA®. Více než 20 let působí na kapitálových trzích jako investor a technický analytik trhů. Je současně registrovanou pobočkou německého obchodníka s cennými papíry Catus AG Vermögensverwaltung.



Logo EKKA-Gold s.r.o.

EKKA-Gold s.r.o.

Společnost již od roku 2009 působí společně s německým společníkem pro aurum KG na českém trhu. Cílem společnosti se stala renesance zlata v roli investičního média pro dlouhodobé úspory nejširší veřejnosti.
Pilotním projektem společnosti je důchodový projekt spoření ve zlatě AuRENTA®, který představuje technologicky špičkové řešení, jak si zcela svobodným způsobem vybudovat důchodovou rezervu z certifikovaných zlatých slitků. Letošní novinkou AuRENTy je „Výplata měsíční renty“. Jedná se o možnost plně automatizovaného zpětného odprodeje naspořeného zlata. Více na: www.aurenta.cz.
01.11. 14:56  Jak spoří zlato Švýcaři? (delegát XVII. sjezdu KSČ)
01.11. 14:36  Jak spoří zlato Švýcaři? (delegát XVII. sjezdu KSČ)
01.11. 14:06  Jak spoří zlato Švýcaři? (Zdeněk Ďuriš)
26.10. 22:05  Jak spoří zlato Švýcaři? (Georgios Maniacos)
26.10. 10:36  Jak spoří zlato Švýcaři? (delegát XVII. sjezdu KSČ)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.03.2024 08:04 1 unce 2 155,96 USD
19.03.2024 07:58 1 unce 2 157,19 USD
19.03.2024 07:48 1 unce 2 156,27 USD
19.03.2024 07:42 1 unce 2 156,01 USD
19.03.2024 07:34 1 unce 2 155,99 USD
19.03.2024 07:28 1 unce 2 156,05 USD
19.03.2024 07:20 1 unce 2 156,29 USD
19.03.2024 07:14 1 unce 2 154,76 USD
18.03.2024 22:10 1 unce 2 160,39 USD
18.03.2024 22:04 1 unce 2 160,39 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.