Analytici se ve zlatě pletou. Mýlili se sedmkrát z celkového počtu sedmi možností

Autor: Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
17.12.2012 11:38:14


“Akcieatrhy.cz“

Poté, co pohlédl do své křišťálové koule, nakoupil Wall Street futures na zlato v očekávání, že se růst ceny zlata v následujících letech zastaví. Po 11 letech nepřetržitého růstu ceny zlata se však dá konstatovat, že důvěřovat prognózám analytiků se moc nevyplácí. Prognózy analytiků na následující rok během posledních let pokaždé podhodnotily skutečný budoucí vývoj, kdy očekávaly pokles ceny zlata a místo toho se dostavil jeho růst.

Na konferenci těžařů zlata v minulém roce publikoval Nick Holland, ředitel firmy Gold Fields, graf, který hovoří za vše. Od roku 2006 do roku 2011 publikovali Bloombergem dotazovaní analytici každoroční předpovědi, které předpovídaly pokles ceny. Fakt, že se mýlili sedmkrát z celkového počtu sedmi možností, je pozoruhodný a dá se říct, že tím byl ustanoven svého druhu nový rekord.

Graf – analýzy růstu ceny zlata  

Samozřejmě je třeba mít na paměti, že cena zlata v nějakém rozmezí kolísá. Na základě údajů denních závěrečných cen zlata během posledních deseti let se dá konstatovat, že během libovolných dvaceti dní je zde 7% pravděpodobnost, že se cena zlata pohne o 10%. U akcií firem produkujících zlato je tato pravděpodobnost ještě vyšší. Pohyb o 10% nahoru nebo dolů zabírá 30% času ze stejného časového rámce.

Tato vyšší volatilita u akcií firem produkujících zlato však znamená, že investice do akcií může přinést až dvojnásobný výnos, než investice do samotného kovu. Mnozí investoři tuto investiční strategii používají, protože jim přináší jedno až dvojnásobnou páku oproti investicím do zlata.

Aktivní přístup k řízení těžby zlata může násobit přínos růstu ceny kovu do růstu ceny akcie a přinášet vyšší zisk akcionářům. Pokud si představíme cenu zlata jako kladku, tak použití síly ve formě úspěšného managementu zvýší cenu akcií. Čím disciplinovanější a úspěšnější management, tím vyšší růst ceny akcie.

Svaly, které těžaři používají k vytvoření pákového efektu růstu ceny akcií, se mohou skládat ze tří komponent: růstu objemu výroby, rozšíření těžebních licencí a optimalizace kapitálu. Musíte přesvědčit investory, že umíte zvýšit produktivitu těžby, objem produkce, a že budete mít k dispozici pro akcionáře dostatečnou hotovost vzhledem k aktuální ceně zlata.

Čtěte dále:
Zlato roste již dvanáctým rokem. Poroste dál?
ETF na zlato a stříbro, Akcieatrhy.cz
Komodity nesmí chybět v žádném portfoliu. Zlato a spol opět táhnou

V posledních letech čelí těžaři zlata nepříjemné skutečnosti, že se jejich zásoby tenčí, což je v protikladu k sílícímu tlaku na zvyšování těžby v důsledku rostoucích cen. Žádná společnost nevidí ráda, když její produkce začne klesat, proto se tlak na růst těžby a zvýšení produkce zvyšuje, nicméně o to rychleji se vyčerpávají těžitelné zásoby.

Tento „růst pro růst“ však vytváří přetlak na poli připravovaných projektů. V následujícím desetiletí se připravuje bezprecedentní vlna nárůstu projektů nové těžby, jak ukazuje graf od National Bank Financial (NBF). Každý kruh představuje projekt na těžbu zlata, drahých kovů, nebo těžbu železné rudy a dalších kovů. Čím větší kružnice, tím větší odhadované náklady projektu.

Pokud se podíváme na množství projektů realizovaných mezi lety 20062010, vidíme, že stavební kapacity nezbytně nutné k vybudování nových těžebních projektů budou nedostatečné, což znamená, že počet a množství nových projektů se nutně sníží.

Graf – nadbytek těžebních projektů

NBF odhaduje 30 nově vybudovaných kapacit vybudovaných v příštích dvou letech.

Kritický nedostatek technicky vzdělaných pracovníků s sebou přináší růst cen projektů i dalších zdrojů. „To, co stálo před několika lety 2 miliardy, nyní stojí 5 miliard a užitek z toho nemají akcionáři, ale dodavatelé, zaměstnanci, poradci, vlády a dodavatelé těžebních strojů.“ uvádí respektovaný analytik George Topping.

Ve své výzkumné práci nazvané: "Dont Build It And They Will Come," analyzoval projekty čtyř velkých těžebních společností: Barrick, Goldcorp, Kinross a Newmont. Zjistil, že všechny mají slabá místa z hlediska nákladů, financování, či návratnosti. Ze 14 projektů, které analyzoval, je z jeho pohledu pouze 5 vhodných k uskutečnění.

Místo toho, aby utráceli peníze na budování těchto kapacit, měli by se těžaři zaměřit na vyšší výplatu dividend, řekněme ve výši 5 % ročně. Pokud firma vyplácí měsíční, nebo čtvrtletní dividendy, znamená to, že je firma dobře řízena a že se firmě daří a akcionářům se tak částečně vrací investovaný kapitál.

Dalším faktorem, který zkresluje výsledky, jsou nevhodné a zastaralé ukazatele efektivnosti těžby a vysoká daňová zátěž. Státní správa má za to, že rostoucí cena zlata přináší těžebním společnostem další zisky. Daňové zatížení ve výši 50% znamená, že polovina vašich příjmů zmizí ve formě daní, přičemž vláda neriskuje od vzniku projektu až k jeho realizaci ani jediný cent.

Pokud se jedná o ukazatele efektivnosti těžby, je zřejmé, že místo jednotlivých ukazatelů, jako jsou provozní náklady, náklady na průzkum, daňové zatížení, přiměřený zisk a náklady na budování kapacit, je vhodnější používat ukazatel celkových nákladů na těžbu, protože to poskytuje přesnější obraz celkové efektivnosti těžby. Výzkum CIBC uvádí, že pokud zahrneme veškeré náklady, bude se těžba vyplácet, pokud cena zlata bude vyšší než 1700 USD.

Výše uvedené příklady ukazují důležitost aktivního přístupu k řízení těžebních společností. Pokud budeme vybírat společnosti, které úspěšně přistupují k řízení těžby, vyplácení dividend, snižování provozních nákladů a tvorbě cash flow pro investory, budeme moci diky vyšší volatilitě těžit z pákového efektu, který přináší růst cen zlata.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
18.04.2024 19:08 1 unce 2 387,14 USD
18.04.2024 19:02 1 unce 2 388,20 USD
18.04.2024 18:54 1 unce 2 386,69 USD
18.04.2024 18:48 1 unce 2 385,01 USD
18.04.2024 18:40 1 unce 2 385,88 USD
18.04.2024 18:34 1 unce 2 385,61 USD
18.04.2024 18:28 1 unce 2 384,15 USD
18.04.2024 18:18 1 unce 2 383,88 USD
18.04.2024 18:12 1 unce 2 383,31 USD
18.04.2024 18:06 1 unce 2 383,79 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.