Zlato - 4. kvartál, rok 2012 a očekávání pro rok 2013

Autor: Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
13.02.2013 13:28:21

Obavy ze zpomalování růstu celosvětové ekonomiky se v poslední době jako zázrakem "vypařují" a pomalu se na trhy (hlavně finanční trhy) vrací optimismus a dobrá nálada. Akciové indexy v USA, Japonsku a EU trhají historické rekordy, v USA zaznamenávají mírné oživení trhu nemovitostí a HDP v Číně konečně po 7 kvartálech zpomalování růstu vzrostlo ve 4. kvartále 2012 meziročně o 7,9% (ve 3. kvartále vzrostlo jenom o 7,4%). Všechny tyto informace by měly být špatnou zprávou pro růst ceny komoditních peněz (zlata a stříbra) v roce 2013. Bude to však v letošním roce pro zlato skutečně tak špatné?
Jak to nakonec dopadne, zjistíme až v prosinci. Naše očekávaní, jak se asi může zlato chovat v letošním roce, ozřejmíme závěrem. Nejdříve se však podívejme, jak se zlato "chovalo" ve 4. kvartále a počas celého roku 2012 (o výkonnosti zlata ve 3. kvartále roku 2012 si můžete přečíst zde).

Souhrn 4. kvartálu a celého roku 2012
-  v US dolarech cena zlata ve 4. kvartálu 2012 klesla o 6,7% (Graf 1), co nám připomělo rok 2011, kdy zlato ve 4. kvartále také "propadlo"
- pokles ceny zlata byl ve 4.kvartálu v jiných měnách nasledující: -4,6% u CZK, - 9,1% u EURa, - 7,4% u čínského yuanu nebo - 3,2% u indické rupie, v japonských jenech cena zlata vzrostla o 3,1% (devalvace jenu)
- cena zlata v USD v roce 2012 vzrostla o 8,3%, což znamenalo již 12. rok nepřetržitého růst ceny v řadě
- korelace mezi zlatem a jinými aktivy typu US dolar, globální dluhopisy nebo akcie, byla velice nízká a byla nižší než ve 3. kvartálu 2012 nebo ve 4. kvartálu 2011 (Graf 4)
- cenová volatilita v USD byla u zlata v roce 2012 i přes nejistotu na finančních trzích velice nízká (11,5%) a skončila pod dlouhotrvajícím průměrem 16% (Graf 3)

Na zlato ve 4.kvartálu působilo více politických a makroekonomických událostí, ze kterých byly asi nejdůležitější tyto události:
1. volby v USA, vítěz voleb B.Obama je příznivcem ekonomických stimulů a tedy i politiky "tisku peněz", co mělo pozitivní účinek na cenu zlata
2. RBI (Centrální Banka Indie) nařídila přísnější pravidla pro import zlata, co mělo negativní účinek na cenu zlata
3. FOMC (Federal Open Market Commitee, komise FEDu) oznámila, že uvolněná peněžní politika (tisk peněz) bude pokračovat a podle pořeby se může i víc uvolňovat, přičemž hlavním cílem bude dostat nezaměstnanost pod 6,5%, pozitivní událost pro zlato
4. v Japonsku vyhrál parlamentní volby liberální demokrat Shinzo Abe, co znamená po delší době uvolněnění monetární politiky s cílem oslabit jen a podpořit export, pozitivní událost pro zlato, ale jenom pro cenu zlata v jenech, která se dostala začátkem roku 2013 na historická maxima
5. MMF (Mezinárodní Měnový Fond) oznámil, že centrální banky Brazílie, Ruska a Iráku nakupují větší množství zlata a navyšují své zlaté rezervy, pozitivní zpráva pro zlato
6. Demokrati a Republikáni se v USA v hodině dvanácté dohodli na posunutí řešení "fiskálního útesu" na konec února 2013, negativní událost pro cenu zlata

Jak jsme už zmínili, zlato již 12 let v řadě meziročně roste, i když růst v roce 2012 nebyl tak velký, jak jsme očekávali a jak tomu bylo v letech minulých.
Ještě v říjnu 2012 to opět vypadalo na výrazný růst někde kolem 20%. Ve 4. kvartálu však výkonnost zlata výrazně propadla. Možné příčiny propadu jsme již popsali, hlavním důvodem však asi bylo znovuobjevení důvěry v růst ekonomik v USA, Číně, Jihovýchodní Asii a Austrálii a relativní stabilizace ekonomické situace v Evropě. To zapříčinilo výprodeje "papírového" zlata na burze, i když prodeje fyzického zlata v prosinci trhaly rekordy (např. Čína za prosinec nakoupila rekordních 114,4 tun zlata). Nevím jak ostatním, ale mně nárůst prodejů zlata nebo stříbra na fyzickém trhu při každém propadu ceny těchto dvou komoditních peněz na "papírovém" trhu indikují, že něco není v pořádku. Proč skoro všechny centrální banky světa (kromě FEDu, ECB a centrálních bank jednotlivých států EU) nakupují stále více a více fyzického zlata, aby si doplnili své rezervy? Protože věří v oživení růstu a prosperity? To asi těžko. Předpokládám, že odpověď se dozvíme již brzo.

Porovnání výkonnosti zlata s jinými typy investičních aktiv ve 4. kvartálu 2012 a v celém roce 2012 si můžete prohlédnout v nasledujícím grafu:

Celoroční výnos 8,3% byl u zlata v roce 2012 někde uprostřed mezi výnosy z dluhopisů a akcií. Z pohledu spořitele nebo investora, který si zlatem jenom dolpňuje svoje investiční portfolio o aktivum, které je pro něho pojistkou vůči systémovým problémům, nebo vůči zvýšené inflaci, je výnos skoro 9% celkem zajímavý.

Cenová volatilita zlata byla v roce 2012 velice nízká, což bylo z důvodů veliké nejistoty ohledně Grexitu nebo dokonce Spaxitu v Evropě, nebo z důvodů zpomalování Čínské ekonomiky a růstu nezaměstnanosti v USA v 1. pololetí 2012, značně zajímavé. Nízkou cenovou volatilitu si hlavně ve 2. polovině roku 2012 vysvětlujeme vysoko postavenou spodní hranicí pro nastartování opětovných nákupů zlata po cenových korekcích ceny zlata, kdy cena od 22. srpna 2012 do konce roku nespadla pod spodní support hranici 1650 USD/oz.

Korelaci (vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami) ve 4. kvartálu 2012 ovlivnila již zmíněná "dobrá nálada" na finančních trzích, kde investoři přesouvali svoje peníze uložené v papírovém zlatu do jiných papírových aktiv. Jedině u zlata a komodit korelace vzrostla a u USD se záporná korelace snížila.

Zlato v roce 2012 určitě nenaplnilo očekávání (ani moje) a uzavřelo na nižších úrovních, než se předpokládalo. Co můžeme očekávat u zlata v roce 2013? Po výsledcích za minulý rok je odhad vývoje velice těžký a jakékoliv předpovědi mohou být velice vzdálené od konečného výsledku. Nicméně pojďme se podívat na události, které mohou výrazněji ovlivnit cenu zlata v letošním roce, i když jak asi tušíte, "černá labuť" může přilétnout ze všech stran a může naše předpovědi a očekávání úplně zničit.

Co můžeme očekávat na trhu se zlatem v roce 2013?

Makroekonomické události:

  • Fiskální útes a rozpočtový strop v USA - jak se republikáni a demokraté poperou s oběma výzvami, bude určitě významným impulsem pro trh se zlatem a nejen pro něj. Jestliže se politici v USA nebudou schopni dohodnout, bude to znamenat zvýšení nedůvěry na trzích, vzrostou obavy z recese v USA, a finanční a komoditní trhy budou určitě reagovat. Nedohoda by měla být pozitivní zprávou pro zlato, jakožto bezpečný přístav.

  • Měnové války - tyto války tady jsou už od nepaměti, nová éra válek však začala rozpadem bretton-woodského "zlatého" standartu v roce 1971 a pokračuje s různou intenzitou až dodnes. Poslední výzvou do boje je nastartování kvantitativního uvolňováni v Japonsku, kde se nová vláda snaží devalvací jenu oživit slabý export a dostat svoji bilanci zahraničního obchodu do kladných čísel. Zatím se jim to daří, jen oslabil vůči dolaru a euru za 3 měsíce o téměř 20% a bilance se lepší. Tím pádem je však cena zlata v Japonsku na historických maximech. Každá devalvace měny v kterékoliv krajině bude mít pozitivní dopad na cenu zlata. A při celosvětové klesající poptávce po výrobcích a službách bude oslabování kurzu měny jedním z hlavních nástrojů centrálních bank, aby podpořily domácí výrobce (vývozce) a tak pozitivně působily na růst HDP. Když budou měnové války pokračovat, je to pozitivní zpráva pro zlato.

  • Nevyřešené problémy s dluhy jižních států Eurozóny - relativní klid v Řecku a Španělsku je sice pozitivní zprávou pro trhy, je to však klid dočasný. Za klid na této frontě můžeme vděčit i v současnosti o mnoho prioritnější události a to sice schvalování rozpočtu EU do roku 2020. A to je bitva jako z holywoodského filmu. Všichni šermují vetem a nakonec jsou všichni vítězové. Jak Nečas, tak Fico, tak Hollande, tak Merkelová, tak Cameron. Je to celkem zajímavá a úsměvná fraška, pokud by nešlo o peníze evropských daňových poplatníků, tedy i nás. Takže po relativním klidu v EU příjdou zase krušné časy a desítky různých summitů a setkání. Každopádně evropskému ekonomickému skanzenu bude jěště horko, protože situace v Řecku, Španělsku a Itálli se spíš zhoršuje (neustále se zvyšuje nezaměstnanost, růst ekonomiky je v nedohlednu, propad cen nemovitostí neustále pokračuje, stávky a nepokoje obyvatelstva také). A k tomu začíná zpomalovat i Německo, ekonomický motor Evropy. Jak z toho ven? Asi jedině restrukturalizací průmyslu a služeb, zjednodušením daňového systému, omezením státního dirigizmu a investováním do inovací a nových energií. Kdo se však do toho pustí, když v případě, že někdo vybočí z řady, je hned Bruselem zadupán do země? Očekávat ekonomické oživení v EU v letošním roce je spíš zbožným přáním a bez opětovného nastartování reálné evropské ekonomiky nemůžeme očekávat vyřešení problémů s dluhy. Takže dluhy se budou asi opět splácet pomocí LTRO nebo OMT, neboli tiskem a devalvací EURa, čímž si EU může pomoci dvakrát, zamáznout dluhy a podpořit export. Co ale na to řeknou v USA a Asii? Budou asi také "měnově bojovat".

Fyzický trh se zlatem:

  • repatriace zlata - centrální banky nejen zlato nakupují, ale začínají ho i přesouvat ze sejfů v USA, Velké Británii nebo Francie do sejfů domácích. Proč to dělají, když se ekonomická situace zlepšuje? Je to velice podivné. Například Německo chtělo ve 3. kvartálu 2012 udělat audit svého zlata v sejfech FEDu v New Yorku. Američané jim to neumožnili a po 3 měsících chtěji Němci svoje zlato zpátky. Ale FED má s navrácením německého zlata zdá se asi problém. 300 tun zlata chce vracet 7 let. Jenom Čína v roce 2012 nakoupila a dovezla více než 800 tun zlata. Proč tedy 7 let? Například podle informací Jamesa Turka nebo Erica Sprotta prostě FED německé zlato nemá, protože ho pronajalo nebo ho leasuje. A teď musí na trhu nakoupit 300 tun zlata pro německou Bundesbank. Když nechcete ovlivnit cenu zlata nějakým vysokým jednorázovým nákupem, musíte tento nákup rozložit do více let.

  • BASEL III - zlato by se mělo stát podle doporučujících pravidel pro banky BASEL III bezrizikovým aktivem v skupine tier 1, což znamená, že se bude považovat za 100% bezrizikové aktivum a banky ho budou moci akceptovat nebo nabízet jako kolaterál za půjčky od centrálních bank nebo jiných bankovních institucí. Tato skutečnost může také velice pozitivně ovlivnit poptávku po zlatu ze strany komerčních bank.


Zlato v roce 2013 vidím jako aktivum, ve kterém se potvrdí jeho jedinečná vlastnost a sice, že v malém objemu je ukryta velká vnitřní hodnota, tzn. že slouží jako výborný uchovatel hodnoty v nejistých ekonomických dobách a že je také pojistkou vůči znehodnocování bojujících měn. A přitom dokonce ještě může zvyšovat svou hodnotu vyjádřenou v těchto devalvujících měnách i když zlato není čisté investiční aktivum (neúročí se).

Celosvětová reálná ekonomika není v ideální kondici a dluhové okovy v Evropě a USA jí podle mě v roce 2013 nepomohou k nastartování dlouhodobého ekonomického růstu. Současný optimismus a dobrá nálada jsou sice dobrým impulzem pro finanční trhy, ale pro reálnou ekonomiku to nebude stačit. Ta potřebuje, aby se peníze dostaly ihned ke spotřebitelům, aby ti začali utrácet a roztočili opět výrobní kola a nastartovali tak i růst HDP. Můžeme ale dát nově vytištěné peníze přímo lidem tak, aby to nezpůsobilo nárůst inflace a v konečném důsledku tak či tak snížení reálného příjmu obyvatel?

V současné době jsme již překročili rubikon, celosvětová ekonomika už nebude fungovat bez nestardantních kroků centrálních bank, deflace by byla zničující. Jedinou možností je tento "divný" systém založený na dopingu z centrálnich bank nějak kočírovat, nedopustit deflaci, ale ani vysokou inflaci. Přeji hlavám pomazaným v centrálních bankách mnoho štěstí i když předpokládám, že z dlouhodobého hlediska to nemůžou dělat do nekonečna. Nakonec, jako tomu bylo již mnohokrát v minulosti, se systém založený na nekonečném tisku nekrytých peněz sám od sebe zhroutí, když už nekryté měny nebude nikdo chtít akceptovat a lidé si najdou nový systém směny výrobků a služeb. A zlato bude hrát v novém systému určitě významnou roli, protože zlato není jenom obyčejná komodita, zlato bylo, je a vždy bude také prostředkem směny a uchovatelem hodnoty.

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační a obchodní činnosti v oblasti investic a spoření.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení fyzických komoditních peněz, zlata a stříbra, pro své klienty za konkurenční ceny ,
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

10.03. 01:36  blbý místo (ytrewq)
08.03. 11:07  Překlep v příspěvku ??? (gwen)
15.02. 16:56  Překlep v příspěvku ??? (Milan)
15.02. 15:25  Překlep v příspěvku ??? (Rastislav Trecák)
15.02. 14:52  Překlep v příspěvku ??? (x men)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.03.2024 07:14 1 unce 2 154,76 USD
18.03.2024 22:10 1 unce 2 160,39 USD
18.03.2024 22:04 1 unce 2 160,39 USD
18.03.2024 21:56 1 unce 2 160,00 USD
18.03.2024 21:48 1 unce 2 159,61 USD
18.03.2024 21:40 1 unce 2 159,74 USD
18.03.2024 21:36 1 unce 2 159,85 USD
18.03.2024 21:30 1 unce 2 159,90 USD
18.03.2024 21:22 1 unce 2 159,97 USD
18.03.2024 21:16 1 unce 2 159,62 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.