Zlatá bublina aneb co si počne zlato bez světových krizí a tištění peněz ?

Autor: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.04.2013 10:43:17, aktualizováno 10:44:04

V souvislosti s bezprecedentním cenovým pohybem zlata jsme položili několik otázek týkajících se "žlutého kovu"

1) Kolem roku 2002 se cena zlata pohybovala na úrovni 200-300 USD za unci a nikdo pro žlutý kov neměl „
dobré slovo“. Co se od té doby změnilo ?

Martin Urban (Brokerjet)
Finanční trh se za poslední roky velmi změnil a stejně se změnila za posledních 10 let i pozice zlata. Velkým způsobem narostla nedůvěra vůči státům a vládám a měřítko jistoty se výrazně přesunulo od jednotlivých měn ( USD, EUR ) právě do zlata. A právě hodnota a význam zlata jako uchovatele hodnoty způsobil růst ceny zlata za posledních deset let.

Rastislav Trecák (GS-Solutions)
Od roku 2002 se podle mého názoru změnilo mnoho věcí týkající se zlata, které investoři postupně začali brát né jenom jako obyčejnou komoditu, "barbarský relikt" jak říkal lord Keynes, nebo tradici, jak říkal Ben Bernanke, ale investoři jej začali brát jako jednak "pojistné" aktivum vůči inflaci a vůči problémům vznikajících při krizích peněžního systému nekrytých FIAT měn, ale také jako vhodnou investici, která může investorovi přinést zajímavé roční výnosy (spíš spekulantský pohled). Žádné jiné investiční aktivum nezhodnotilo v období 2001 - 2013 tak, jako zlato a stříbro. Pro ukázku tabulka a graf (zhodnocení bylo vypočteno k cenám zlata a jiných aktiv k lednu 2013):
- cena zlata vzrostla o +513% = v průměru o 16,4% ročně
- cena stříbra vzrostla o +570% = v průměru o 16,7% ročně
- Dow Jones index vrostl o +51% = v průměru o 4% ročně
- US dluhopisy vzrostly o +34% = v průměru o 2,5% ročně
- USD index klesl o -28% = v průměru o -2,9% ročně

V roce 2002, krátce po prasknutí dot.com akciové bubliny, poklesu základní úrokové míry, který naordinoval FED a nastartování další bubliny (realitní,) se stalo zlato další alternativou, hlavně pro sofistikované investory, kteří věděli, že snížení základní úrokové míry může způsobit úvěrový boom, navýšení měnové zásoby a vyšší inflaci. A zlato se vždy považovalo a stále ještě považuje za výborného uchovatele hodnoty úspor v časech vyšší inflace. Cena zlata začala růst, přičemž mnohokrát v průběhu tohoto období různí bankovní analytici a dokonce pan Soros (2005) veřejně říkali, že zlato je v bublině. Opak byl pravdou a zlato rostlo až do roku 2011 (v roce 2008 asi v bublině bylo). V pokrizovém období od roku 2009 do roku 2011 rostlo dokonce nejrychleji ze všech jiných aktiv, přičemž se však jenom snažilo kopírovat nárůst peněžní zásoby, tedy inflaci.

Co se týče ohodnocování zlata v nekrytých měnách, vrchol cena zlata byl u EUR v říjnu 2012 a u Jen-u teď v dubnu 2013. Takže zlato někde chytilo od r. 2011 medvědí trend (USD), ale v EUR byl býčí trend až do října 2012 a v Jen-ech býčí trend neustále trvá. Je otázkou času a intenzity měnových válek jak to bude dál a kdy uvidíme další devalvace jednotlivých světových měn vůči jiným měnám a také vůči zlatu.

Když se na zlato a stříbro díváte jenom čistě ze spekulantského hlediska, asi svůj lesk ztratilo. Teď se opět pomalu nafukuje akciová bublina a když jste velká banka (např. JP Morgan) a máte na papírovém trhu stříbra více než 25% podíl, je pro vás velice lehké manipulovat cenu (naked shorts spustí lavinu výprodejů a HTF už zařídí zbytek). A když "sedíte" na miliardách nověvytvořených peněz FEDu, které do reálné ekonomiky jenom tak pustit nemůžete (zvedla by se inflace), tak se "hrajete" na trzích finančních a komoditních (papírových). A teď potřebují bankéři (i ti centrální), aby byl podporován akciový trh, kterého dobrá kondice (býčí trend) značí i optimizmus do budoucna. Za normálních okolností to platí, ale dnes finanční výsledky velké většiny firem naznačují spíš stagnaci nebo pokles tržeb a zisků. Co je v rozporu s růstem akciového trhu. A to podle mě značí spíš bublinu na akciích, která nebude mít dlouhého trvání.

 

2) Jaký bude osud zlata po vyčerpání/uklidnění všech soudobých krizí a bezprecedentního tištění peněz ze strany centrálních bank ? O jaký skutečný „fundament“ se zlato může vlastně opřít ?

Martin Urban (Brokerjet)
Nejprve bych za¨čal tím jak a zda vůbec hledat "fundament" u zlata. Podle mě hledat fundament u zlata nemá smysl, těžko budeme určovat fundamentální hodnotu. Je zajímavé, že predikce vývoje cen zlato se od jednotlivých investičních domů velmi liší. I to ukazuje právě na problematické určení "správné" ceny zlata. Samotné zlato nenese žádné "cash flow", dividendy či podobné výnosy. Zlato od dávných dob představuje především "uchovatele hodnoty" a jeho použití pro průmysl je méně významné. Je ho, ale omezené množství, tak jako všech komodit a možnost jeho nahrazení je v podstatě nemožná.

Teoreticky by v případě ukončení tisknutí peněz a uklidnění všech krizí mělo dojít k poklesu ceny zlata, protože zlato žádný dodatečný výnos nenese. Ale je otázkou jestli můžeme očekávat, že současná krize bude vyřešena a důvěra ve vlády a jednotlivé měny bude znovu obnovena. Já si osobně myslím, že k tak jednoduchému uklidnění situace a návratu do doby jistoty nedojde.


Rastislav Trecák (GS-Solutions)
Zlato vyhrálo tisíciletý tendr lidstva, v kterém se poptávalo aktivum, které bude penězi. Takže hlavním fundamentem u zlata je to, že kvůli svým jedinečným vlastnostem bylo vhodné na výměnu zboží a kvůli tomu, že se nedalo "vytvořit ze vzduchu" bylo a je (potvrzuje se to i dnes) skvělým uchovatelem hodnoty. Prostě lidi ho akceptují jako peníze po celém světě a v časech, kdy se jiné, státem stanovené FIAT peníze začnou tisknout ze vzduchu jako o život kvůli záplatě deficitů a žití na dluh, tehdy zlato začne opět přicházet na scénu.

Zlato je vhodným podkladem pro papírovou nebo elektronickou měnu, protože jeho "inflace" neboli navyšování množství na trhu je omezeno těžbou, co znamená že jeho meziroční inflace je do 2%, jak to chtějí i centrální bankéři nebo politici. Jenomže omezit bankéře ve vytváření peněz celkovým množstvím zlata v rezervách je v současnosti v podstatě nemožné, i když by to přineslo stabilitu měny a tím pádem i dluhu.

Podle mě, po ukončení této největší globální ekonomicko-finanční krize, se lidé opět přikloní alespoň na určitou dobu ke krytí měn nějakým "košem" skutečných fyzických aktiv a zlato a stříbro ještě sehrají svoji další historickou roli. Důkazem je i zvyšování nákupů fyzického zlata centrálními bankami po celém světě (kromě USA a EU), které by ho asi nekupovali jenom tak bez důvodu, protože zlato je tradice.

3) Nejsou současné cenové úrovně v podstatě jen obří cenovou bublinou na tomto aktivu ? Co by se stalo po jejím případném prasknutí ?

Martin Urban (Brokerjet)
V případě, že dojde k uklidnění ekonomických nejistot, bude obnoven celosvětový růst a svoji ztracenou důvěru najdou světové měny, potom lze mluvit o bublině na zlatě. Jestliže však nejistota na finančních trzích bude nadále trvat lze očekávat, že se pokles na zlatě zastaví a znovu cena poroste na vyšší hodnoty.

Rastislav Trecák (GS-Solutions)
Zlato jako každé jiné fyzické aktivum musíme nějak oceňovat. A na to tady máme zákonem stanovené FIAT měny, kterými oceňujeme věci skutečné. Komodity se oceňují a zúčtovávají v USD a protože nejvýznamnější komoditou je ropa, hovoříme USD aj petrodolar.
Zlato stálo v roce 2009, když začalo QE1 kolem 1000 USD a bilance FEDu byla kolem 0,9 bilionu USD. Dnes je bilance FEDu asi 3,35 bilionu USD (koncem roku přes 4 biliony USD když bude FED tisknou měsíčně 85 mld. USD jako QE4) a zlato je oceněno na 1365 USD. Je zlato v bublině anebo není, když korelace mezi těmito 2 veličinami se blíží hodnotě 1? Podle mého názoru bylo zlato k peněžní zásobě v bublině v létě 2008 a ne teď.

To že zlato a stříbro není v bublině prokazuje i skutečnost, že na fyzickém trhu dochází k nejvyšším nákupům centrálních bank a retailových investorů od paniky v roku 2011, když zažívalo vrchol i na papírovém trhu. Není přece normální, když vám cena aktiva na burze padá a na fyzickém trhu začíná být nedostatek zboží. Dodací lhůty se prodlužují a sklady COMEXu jsou vybrakovány. Dokonce to vypadá, že bude problém, když někdo bude chtít i fyzické dodání zlata nebo stříbra na základě uzavřeného futures kontraktu na COMEXu. Hlavně velké tzv. Bullion Banks (JP Morgan, Goldman Sachs) i když mají nejvyšší podíl na počtu kontraktů na COMEXu, nemají skoro žádné vlastní zlato nebo stříbro k fyzickému dodání.

Současné cenové manipulace na COMEXu ze strany velkých TBTF (too big to fail) bank zapříčiní nákupní horečku na fyzickém trhu, která nakonec povede i k cenovému nárůstu papírového zlata a stříbra. Realita vždy nakonec porazí virtualitu finančních trhů, i když velcí hráči na finančních trzích mají v současnosti obrovský arzenál financí, které jim poskytl FED, ECB, BoJ atd.
Bude to podle mě podobné jako v roku 1971, když prezident Nixon musel zrušit zlatý standard Bretton-Wood typu, protože USA už "vytiskli" tolik USD, že nemohli plnit požadavky hlavně Evropských centrálních bank na výměnu USD za zlato ve fixním poměru 35:1. V současnosti je také množství zlatých certifikátů (papírového zlata) několika násobně vyšší než celkové množství fyzického zlata. A když si majitelé papírového zlata přijdou pro svoje cihličky a mince, může nastat velice zajímavá situace a až pak bude zlato v bublině.

 

 

18.04. 11:45  Zlato na 2000 (Ghi)
18.04. 11:43  Zlato na 2000 (Jaronym)
18.04. 11:31  Zlato na 2000 (Jaronym)
18.04. 10:30  bez krizí a tištění peněz...... (Georgios Maniacos)
18.04. 08:36  Manipulácia na burze (Anonym)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 12:50 1 unce 2 209,67 USD
28.03.2024 12:44 1 unce 2 208,29 USD
28.03.2024 12:36 1 unce 2 210,73 USD
28.03.2024 12:30 1 unce 2 212,59 USD
28.03.2024 12:22 1 unce 2 211,94 USD
28.03.2024 12:16 1 unce 2 211,62 USD
28.03.2024 12:08 1 unce 2 210,42 USD
28.03.2024 12:00 1 unce 2 212,46 USD
28.03.2024 11:54 1 unce 2 212,82 USD
28.03.2024 11:48 1 unce 2 211,48 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.