Friedrich Strasser (Bank Gutmann): Kupujte jen fyzické zlato, zlaté ETF jsou k ničemu

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.02.2014 07:31:26

 

Partner a investiční šéf rakouské privátní Bank Gutmann Friedrich Strasser nabídl ve čtvrtek v Praze svůj investiční výhled na letošní rok. Vyzdvihl ekonomickou sílu Číny a USA. Zlato by podle něj mělo sloužit jako pojistka proti extrémním krizím, a proto ho má smysl držet jen ve fyzické podobě doma.

Bankéř Friedrich Strasser vidí letošní rok poměrně optimisticky. Podle něj je jasné, že porostou úrokové sazby, prý ale ne nijak výrazně. Půjde jen o normalizaci předchozího stavu, a tedy pozitivní zprávu.

Mohl by tak skončit "hon za výnosy", který v současnosti na trzích převládá právě kvůli nízkým sazbám. Děje se proto i to, že dluhopisy může vydat bez problémů i firma, které by ještě před několika lety nikdo nepůjčil.

S růstem úroků a omezením monetárních stimulů bude podle Strassera hrát větší roli fiskální politika. "Je potřeba provést reformy, ale to bude těžké. Například Rakousko je řízené v podstatě z několika úrovní - je tu EU, rakouská vláda, místní vlády. To je neefektivní. Nyní je nezaměstnanost přes 4 %, ale kdyby tyto reformy proběhly, byla by rázem dvojnásobná. Taková věc nemůže projít," říká.

Bank Gutmann snižuje podíl akcií v portfoliu

Bank Gutmann ve svém portfoliu letos mírně sníží podíl akcií. Zatímco v loňském roce vedla akcie jako "overweight", letos jsou v rámci portfolia "neutral". "Akcie nezatracujeme, ale velký růst z loňska již nezopakují," říká Strasser.

Regionálně se zaměřuje na rozvinuté trhy. Rozvíjející se trhy naopak vidí jako rizikové, kromě východní Evropy. Co se dluhopisů týče, vidí v Evropě vyšší kreditní riziko. V USA do portfolia zařazuje dluhopisy navázané na inflaci.

Strasser odmítá nepřímé investice do zlata. "Když padla Lehman Brothers, všichni klienti po nás chtěli nakoupit zlato. Říkali jsme jim však, že nemá smysl nakupovat zlaté ETF nebo zlato uskladněné v bance. Zlato by mělo fungovat jako ochrana proti velkým krizím, kdy se zhroutí systém. A v tomto případě má smysl jen vlastnit fyzické zlato doma. V bance vám bude k ničemu, protože banka v okamžiku kolapsu může zavřít," varuje Strasser.

Střední třída v Číně sílí

Bankéř připouští, že velkým geopolitickým rizikem je kromě dění na Ukrajině i situace v Asii, kde vznikl spor mezi Čínou a Japonskem o ostrovy Senkaku v Jihočínském moři. "Spory Japonska a Číny jsou problém historie, o které se nediskutovalo. Japonci vždy napadali Čínu. Ale nakonec je to o byznysu, Čína musí mít technologického partnera, pro Japonsko je to zase největší odbytiště, uklidní se to. Čína nemá ani pořádné námořnictvo, má jen jednu letadlovou loď, kterou koupila v Rusku," říká Strasser.

Čína je však podle něj jediný z trhů BRIC, kde jde vývoj správným směrem. BRIC je prý mrtvý pojem. "Čína těží z růstu střední vrstvy. Viděl jsem rodiny s dětmi, které jely za vlastní peníze na výlet do Hongkongu. Minulý týden se musela v Macau zavírat kasina kvůli velkému náporu zákazníků. To všechno dokazuje, že má střední třída v Číně chuť utrácet," říká Strasser. Podle něj je to velká šance pro evropské firmy, kterou však zatím neumějí řádně využít.

"Krabice sunaru u nás stojí 10 eur, v Číně byste tu samou krabici prodali za 40 eur. Číňané dychtí po všem evropském. Jenže naše firmy to nechápou. Bojí se, co by řekl farmář, od kterého odebírají suroviny, kdyby zjistil, že výrobky jdou do Číny," říká Strasser.

Dobře také podle něj vypadá situace v USA. Prezidentu Obamovi pomáhají dvě věci - těžba energetických surovin z břidlic a to, že se mu povedlo vrátit výrobu zpět do USA.

Přednášku Friedricha Strassera jsme sledovali živě na Twitteru Investičního webu.

Čtěte také:

  "Zlaté" grafy, které byste měli vidět

Zlatým býkům tlučou srdce opět o něco rychleji a veseleji. Za poslední týden unce zlata zdražila o více než 50 USD a její cena vystoupala nad 200denní klouzavý průměr.

6 lekcí o systémovém obchodování

 

 

6 lekcí o systémovém obchodování

Na burze můžete obchodovat buď na základě svých momentálních rozhodnutí, nebo si vytvořit systém. Jak ho ale udržet funkční? Nabízíme šest lekcí, které by si měl zapamatovat každý, kdo se nakonec pustí do systémového obchodování.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
29.03.2024 07:28 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:20 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:16 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 21:56 1 unce 2 231,65 USD
28.03.2024 21:50 1 unce 2 226,50 USD
28.03.2024 21:42 1 unce 2 222,32 USD
28.03.2024 21:36 1 unce 2 221,04 USD
28.03.2024 21:28 1 unce 2 219,88 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.