5 důvodů, proč vlastnit zlato

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.08.2014 17:51:40

Nenáviděné i opěvované, takové je zlato. Následujících pět argumentů, proč by žlutý kov měl být ozdobou každého portfolia, patří mezi základní výbavu těch, kdo na něj ani přes loňský téměř třetinový pokles ceny nedají dopustit.

1. Diverzifikace portfolia

Jedním z nejčastějších argumentů zastánců zlata je to, že by tento blyštivý kov v každém investičním portfoliu měl figurovat jako prostředek k dosažení jeho široké diverzifikace a ochrany proti volatilitě na trzích. Investoři by podle nich zlato měli vnímat jako aktivum spolehlivě snižující riziko výrazného poklesu hodnoty investic v důsledku nepředvídatelných událostí na trzích nebo vývoje ekonomického cyklu.

Desetiletý korelační koeficient zlata k americkému akciovému indexu S&P 500 je blízko nuly, což lze vysvětlit tak, že při pádu cen akcií může cena zlata klidně růst. K tomu je navíc zlato strategickým kovem v některých technologiích, nemalý význam má také jeho využití při výrobě šperků, která stojí za polovinou světové poptávky.

2. Prostředek uchování hodnoty

Zlato v průběhu historie vždy fungovalo jako spolehlivý uchovatel hodnoty a nic na tom nezměnilo ani 21. století. Zatímco při nákupu akcií či státních dluhopisů investoři riskují, že daná společnost či stát (nebo firma), který dluhopisy vydal, zkrachují a oni o všechny své peníze přijdou, v případě zlata jim nic takového nehrozí. Zlato nelze uměle vyrobit, jediný způsob jeho získání je těžba z povrchových či podzemních ložisek. Jeho hodnotu tedy v tomto smyslu nelze uměle snižovat nebo zvyšovat.

Zatímco za jeden dolar si lidé v době Velké hospodářské krize mohli koupit deset bochníků chleba, dnes by jim jednodolarovka stačila sotva na bochník jeden. Naproti tomu za unci zlata si bylo možné v dobách starověkého Říma pořídit kvalitní tógu, sandály a nezbytné doplňky a v průběhu Velké hospodářské krize i v současnosti na míru šitý oblek, společenskou obuv a třeba ještě klobouk a kufřík.

3. Zajištění proti ekonomické nejistotě

Všechny světové měny se nacházejí pod tlakem. Některé sužuje vysoká inflace, jiné naopak deflace. Národní měny navíc trpí rostoucím zadlužením veřejného i soukromého sektoru vedoucím k vytloukání klínu klínem.

Zlato je v tomto ohledu prakticky neprůstřelné a ekonomické hrozby mu naopak hrají do karet. A tak zatímco z bankovek by se v krajním případě krachu globálního finančního systému staly bezcenné cáry papíru, na pověsti zlata coby univerzálně směnitelného platidla a bezpečného přístavu by se nic nezměnilo.

 

   5 nejlepších zlatých akcií současnosti 5 nejlepších zlatých akcií současnosti

Posledních několik let nebylo zrovna zlatým věkem pro akcie těžařů drahého kovu. Po velkém boomu během Velké recese a růstu ceny zlata k 2 000 USD za unci začala pro všechny příznivce investic do této komodity neslavná éra. Nízká inflace spolu se zlepšujícím se oživením světové ekonomiky odradily mnohé investory a spekulanty. Současný makroekonomický sentiment ale naznačuje, že by mělo dojít k obratu a růstu cen zlatých akcií.

 

4. Rostoucí poptávka a omezené zásoby

 

Fundament hovoří jednoznačně. Světová poptávka po zlatě prudce roste, jeho vytěžitelné zásoby jsou však stále menší. Výdaje na průzkum nových ložisek zlata v roce 2012 dosáhly historického maxima, žádné nové významné lokality bohaté na tento kov však nalezeny nebyly. V nově objevených ložiscích je v průměru pouze 0,89 gramu zlata na tunu horniny, zatímco u dříve objevených nalezišť je to 1,18 g/t.

 

Na druhé straně zlaté rovnice, v níž neznámou je cena kovu, stojí neustále rostoucí poptávka po něm, a to zejména v Číně a Indii. Jen tyto dvě země se loni postaraly o většinu celosvětové poptávky po zlatě, která dosáhla rekordních 3,863 tisíce tun. Podle odhadů navíc poptávka po žlutém kovu bude zejména díky růstu asijské střední třídy růst i napříště.

 

5. Negativní sentiment srazil cenu na atraktivní úrovně

 

"Býčí trhy se rodí z pesimismu, rostou ze skepticismu, dospívají optimismem a umírají kvůli euforii. Období maximálního pesimismu je nejlepším obdobím pro nákupy a časy maximálního optimismu vhodným okamžikem k prodejům," řekl kdysi britský akciový investor a průkopník v oblasti podílových fondů John Templeton.

 

V případě zlata je situace jednoduchá. Cena kovu se na své historické maximum dostala v roce 2011 a od té doby se nachází pod poměrně silným tlakem. Nemalá část investorů už zlato zcela zatratila a zbytek trhu nervózně vyčkává s prstem připraveným na klávese sell. Žlutý kov už přitom mnoho prostoru ke zlevňování nemá. Současné ceny kolem 1 300 USD za trojskou unci se totiž pohybují jen těsně nad náklady těžařů na vytěžení zlata.

  4 odhadnutelné cykly, z nichž vyčtete budoucnost akciových trhů 4 odhadnutelné cykly, z nichž vyčtete budoucnost akciových trhů

Šéf společnosti Tesla Motors Elon Musk v rozhovoru pro Guardian kdysi poznamenal: "Z historie plyne, že se civilizace vyvíjejí v cyklech. Můžete se zpětně podívat do skutečně dávné minulosti - Babyloňané, Sumerové, Egypťané, Římané nebo starověká Čína. Vezeme se vždy na vzestupném trendu a doufáme, že to tak zůstane." Podobně i finanční trhy jsou ovlivněny relativně předvídatelnými cykly. Jakými?

TRADING EXPO 2014: Proč se zúčastnit konference o investování?

Třetí ročník konference TRADING EXPO probíhá jako součást veletrhů Investor a Sběratel přímo na výstavišti PVA Expo Praha. Konference je určena všem zájemcům o investování do alternativních komodit, měn, akcií, investičních certifikátů nebo CFD a o on-line obchodování. Věnovat se bude také psychologii investování.

 


Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 15:04 1 unce 2 206,49 USD
28.03.2024 14:56 1 unce 2 205,74 USD
28.03.2024 14:48 1 unce 2 209,82 USD
28.03.2024 14:42 1 unce 2 206,83 USD
28.03.2024 14:36 1 unce 2 207,52 USD
28.03.2024 14:30 1 unce 2 209,34 USD
28.03.2024 14:20 1 unce 2 211,76 USD
28.03.2024 14:14 1 unce 2 211,52 USD
28.03.2024 14:08 1 unce 2 213,30 USD
28.03.2024 14:00 1 unce 2 215,53 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.