Dvanáct zlatých pravidel investování

Autor: Patria (Patria Finance)
24.05.2018 11:08:30

Když investujete, obětujete současné pohodlí blahobytu, který očekáváte v budoucnosti. Je k tomu zapotřebí víra, trpělivost a kázeň. Spousta z nás o tom ale nechce ani slyšet. Většina chce vždycky mít něco teď, a zaplatit za to až později. Proto se společnosti ve vyspělých zemích zadlužují, píše se na webu Modest Money.

Když se tedy chystáte investovat, určitě byste měli rozumět pojmu odložené uspokojení. Princip jsme tu právě popsali. Kromě toho by bylo vhodné seznámit se s nejrůznějšími formami předsudečného myšlení, kvůli kterému možná nedokážeme dělat správní investiční rozhodnutí. Wikipedie jich rozlišuje celkem 104.

V investování je nebezpečná tato pětice názorových přesvědčení. „Vždycky to tak bylo“ může investici naprosto zruinovat, pokud se domníváte, že mezi minulostí a budoucností existuje vztah, který je imunní vůči jakýmkoli změnám. Do myšlenkových kolejí s názvem „Titanic“ naskakujete, když začínáte vidět, že proděláváte, pořád si ale myslíte, že vaše investice je tak geniální, že se v dlouhodobém horizontu určitě vyplatí. Na to navazuje „potvrzovací“ přesvědčení: Když proděláváte, možná vám pomáhá najít si k sobě investory, kteří jsou na úplně stejné lodi. Neboť vytvářet kolektivní iluze je pravděpodobně snazší. Přesvědčení orientované na relativitu se děje, když kladete velký důraz na zkušenosti ostatních lidí. Všichni máme sklon dělat z čistě individuálního zážitku něco všeplatnějšího. Kdybych nikdy nevydělal slušné peníze v potravinářském sektoru, mohl bych se pak snažit přesvědčovat ostatní, že nemá význam do něj investovat. A ještě přesvědčení „všechno vím“ - mimořádně nebezpečné stanovisko pro úspěšné investory.

Až si všechno srovnáte, je čas začít se připravovat. A osvojit si následujících 12 pravidel investování:

1. Mít dobrý plán

Finanční plán je nástrojem, který maximalizuje potenciální zisk a minimalizuje riziko. Může jít do těch nejmenších detailů, nebo být spíše povšechnější. Záleží na tom, jak rychle se musíte rozhodovat a jak komplexní vaše investice je.

2. Správný čas je teď

Pokud pořád váháte, kdy začít, pusťte se do toho teď. Podmínky totiž nikdy ideální nebudou. Opravdu chcete investovat? Začněte s přípravami právě teďka.

3. Začněte s něčím menším

Začněte s jednoduchou investicí. Berte to jako na zkoušku. Pozorujte, jak fungují pravidla, která jste si nastavili. Upravuje te a zlepšujte je.

4. Rozumějte tomu, co děláte

Nemůžete řídit nebo zlepšovat něco, čemu do hloubky nerozumíte. Než začnete, sežeňte si informace o předmětu vaší investice. Obraťe se na jiné investory. Čtěte články a knihy a ptejte se. Hodně se ptejte.

5. Určete si přijatelnou míru rizika

Máte za sebou už několik zásadních životních rozhodnutí, tak se k nim můžete vrátit a zjistit, jaký typ osobnosti jste. Máte rádi výzvy, nebo se straníte rizika?

6. Zjistěte, do čeho investovat

Zjistěte, co máte opravdu rádi a o čem vás baví dozvídat se víc. Zajímají vás nemovitosti? Vždycky jste chtěli vlastnit zlato nebo drahé kovy? A co umění? Nebo finanční nástroje?

7. Musí to být pořád jednoduché

Když o investování píšete knihu nebo natáčíte film, můžete příběh záměrně zkomplikovat, abyste udrželi pozornost publika. V samotném počínání je ale nutné dodržovat jasná a jednoduchá pravidla. Ať děláte cokoli, mělo by to být srozumitelné. Pomůže vám to dělat rychlá a jednoduchá rozhodnutí.

8. Automatizujte

Investování musíte být efektivní. Automatizace je jednou z nejlepších odpovědí na složitosti moderních finančních trhů. Při analýze dat vám pomůže software.

9. Diverzifikovat, či nikoli?

Naprosto zásadní otázka. Obecně se radí diverzifikovat, ale přiměřeně. Na příklad Warren Buffett má pár oblíbených sektorů, do kterých investuje, jako je pojišťovnictví, bankovnictví, média a spotřební zboží.

10. Proti stádu

Jestliže slyšíte investiční rady v televizi nebo v nejčtenějších novinách, jednoduše si jich nevšímejte. Spoléhejte raději na informace od expertů, ne na populární tipy.

11. Nikdy neinvestujte peníze, které si nemůžete dovolit ztratit

Tento parametr vás chrání před ztrátami, které by vás mohly položit. Investiční byznys určitě není o hazardu. Je o pozvolném zmnožování majetku.

12. Hodnota, nikoli cena

Ceny jsou dočasné, ale hodnoty věčné. Ceny obvykle závisejí na hodnotách. Pokud dokážete rozpoznat skutečnou hodnotu investice, tak nebudete platit nikdy příšerně moc ani hodně málo. Ceny jsou často otázkou spekulace, zatímco hodnoty stojí na vášni a na snech. Většinou je tedy dobré nedívat se, jak věci vypadají na povrchu, který bývá vypulírován PR agenturami, ale vědět, co se děje v zákulisí.

A k těmto 12 pravidlům ještě jedno k nezaplacení: Investujte do sebe, do svého vzdělávání, dovedností, zkušeností a do své emoční inteligence.

Zdroj: www.modestmoney.com

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
29.03.2024 12:00 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:52 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:46 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:40 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:34 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:26 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:20 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:10 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 11:06 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 10:58 1 unce 2 233,59 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.