Tři základní hnací motory zlaté a stříbrné poptávky

Autor: Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
19.12.2018 14:15:27

Každý z nás v dnešní době přemýšlí, jak nejlépe uchovat své bohatství, jak jej ochránit před negativními vlivy dnešního globálního světa a rovněž hledá místo, kde by se jeho majetek kvalitně zhodnotil. Je mnoho titulů, které nabízejí potenciál zhodnocení majetku. Investor se může vydat cestou investování na akciových trzích, může nakupovat nemovitosti, pozemky, drahé kovy apod. Každá investice má své.

Nicméně pokud se dnes podíváme na dnešní globální svět, je potřeba otevřít oči a vidět, že bohužel na tom není vůbec dobře, i přesto, že se nám již řadu let daří. Vidíme jak se enormně daří finančním trhům, jak závratně rostou ceny nemovitostí, jak jsou levné hypotéky, jak klesá nezaměstnanost, ekonomikám se daří atd. Bohužel na druhé straně je zde mnoho problémů, které předčí to "pozitivní". Dnešní svět jde stále cestou enormního zadlužování, neustálým tištěním ničím nepokrytých "papírků", geopolitickým napětím po celém světě, zachraňováním krachujících bank a celých států atd. Problémů je nespočet a neubývají. Každý den jsme svědky něčeho co ovlivňuje celý globální svět.

Proto každý kdo nějakým způsobem vnímá okolní svět, si pokládá také otázku, jak ochránit své bohatství, svůj majetek nebo alespoň jeho část, proti těmto negativním vlivům. Zraky mnoha investorů se obracejí k drahým kovům, jako je zlato a stříbro, jejichž primární úloha je hlavně ochrana proti finančním destrukcím globálního světa, možné zajištění pro případ krize nebo jednoduše také prostředek pro diverzifikaci portfolia.

Jednoduše řečeno drahé kovy jsou zde po celou dobu trvání lidské civilizace a vždy měly svou hodnotu, mají a budou mít. Nikdy se nestalo, že by jejich hodnota zmizela, naopak jejich význam a důležitost roste a to si uvědomuje stále více a více lidí. Jak jsem řekl, že tady jsou po celou dobu trvání lidstva, to se naopak nedá říci o měnách, které vznikají, mizí, ztrácí svou hodnotu a jsou jen uměle udržované. Ničím nepodložené s žádnou hodnotou. A vidíme neustále, jak se vesele tisknou další hory "papírů".

Podívejme se na 3 základní faktory, které budou vždy ovlivňovat vývoj poptávky po drahých kovech.

  1. Oblíbenost drahých kovů
    • Tento základní prvek není potřeba nějak rozsáhle rozebírat. Drahé kovy jsou odjakživa oblíbené po celém světě, představují symbol bohatství, ochranu majetku a provázejí lidstvo od jeho počátku. Hlad po drahých kovech není jen výsadou velkých asijských obrů jako je tradičně Čína nebo Indie, ale tato pozornost se přelívá do celého světa. Jednoduše řečeno láska k drahým kovů je věčná a bude vždy hrát důležitou roli ve vývoji globální poptávky.
  2. Nejistota, strach
    • Další důležitým faktorem, který hraje a bude hrát významnou roli je nejistota a strach z dalšího vývoje. Jak již bylo řečeno, dnešní globální svět je světem plný problémů, rizik, nástrah, které vyvolávají nejistotu z dalšího vývoje, což pak následně vede k růstu a ovlivňování poptávky po drahých kovech, jakožto místem bezpečí a ochrany. Svět je plný ekonomických a geopolitických problémů, které následně vytvářejí ornou půdu pro poptávku po drahých kovech.
  3. Inflace, zadlužování
    • Inflace, zadlužování nesmí mezí těmito třemi základními faktory chybět. Inflace bude vždy obrovským strašákem na ekonomickém globálním poli. Jsme neustále svědky tištění dalších a dalších ničím nekrytých peněz, které nemají svou hodnotu. Stále a pořád dokola je to o hledání určité „zdravé“ míry inflace a neustále vidíme opakující se dva vývoje. Jednou je inflace na nízké úrovni, tak je potřeba ji zvýšit a to se nese ve znamení expanzivní měnové politiky centrálních bank a snižování úrokových sazeb, na druhou stranu, pokud danou inflaci přestřelí, tak se centrální banky vrhají na restriktivní měnovou politiku a zvyšování sazeb s cílem inflaci snížit. A stále hledáme a hledáme tu „zdravou“ míru. Nicméně strašák jménem inflace zde bude pořád a bude se podílet a nahrávat zájmu o drahé kovy. Z  inflace se může vyvinout hyperinflace, která může přinést nedozírné následky. Vidíme po celém světě dvouciferné míry inflace a rovněž také hyperinflace. A s tím i souvisí růst globálního zadlužení, které dosahuje rekordních úrovní. Na začátku tisíciletí činil globální dluh cca 84 bilionů USD, v roce 2008, kdy vypukla globální krize se vyšplhal na cca 173 bilionů USD a nyní jsme na úrovni cca 250 bilionů USD a stále narůst. Nynější zadlužení světa představuje cca 317 % světového HDP.

 

Velikost dluhu k ročnímu světovému HDP

Tyto tři základní faktory budou vždy provázet poptávku po drahých kovech, nicméně v dnešní době je nespočet dalších faktorů, které mohou v různé míře ovlivňovat vývoj cen drahých kovů a rovněž danou poptávku.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 12:16 1 unce 2 211,62 USD
28.03.2024 12:08 1 unce 2 210,42 USD
28.03.2024 12:00 1 unce 2 212,46 USD
28.03.2024 11:54 1 unce 2 212,82 USD
28.03.2024 11:48 1 unce 2 211,48 USD
28.03.2024 11:40 1 unce 2 210,08 USD
28.03.2024 11:32 1 unce 2 205,21 USD
28.03.2024 11:26 1 unce 2 205,36 USD
28.03.2024 11:20 1 unce 2 199,97 USD
28.03.2024 11:12 1 unce 2 198,30 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.