S nákupem zlata se odjakživa pojí obrovské riziko

Autor: Patria (Patria Finance)
23.08.2019 17:49:54

Ve článku „Mobius: Kupujte zlato za každou cenu“ se mimo jiné můžeme dočíst, že „známý investor Mark Mobius plošně doporučuje akumulovat zlato to za jakoukoliv cenu. To by podle něj mělo přinést dlouhodobé zisky díky uvolňování měnových politik centrálními bankami a růstu obliby kryptoměn, která by měla dále posilovat poptávku po tvrdých aktivech“. Tento pohled je podle mne problematický z čistě ekonomického hlediska. A hlavně z hlediska nejrelevantnějšího.

Neprohazovat příčiny a následky

Většina z nás se asi shodne na tom, že, že zlato je aktivem, které se může hodit v dobách, kdy selhávají doposud používané nástroje směny a uchování hodnoty. V principu hovoříme o dvou extrémních situacích: Kolapsu systému a velmi vysoké inflaci. U první možnosti je dobré mít na paměti, že hovoříme o zlatu ve své fyzické formě – pokud by přestaly fungovat informační systémy, „zlatýETF moc velkou výhodou není. V extrémním případě to platí i u druhé možnosti. Hovory o kolapsech systémů ponechám profesionálním a hoby zkázopravcům, zaměřím se na inflaci. Zde si musíme dát pozor na prohazování příčin a důsledků.

Uvedený pohled známého investora a řady dalších dává v podstatě rovnítko mezi monetární stimulací/rostoucí peněžní nabídkou a vysokou inflací. Třeba v Zimbabwe to je namístě, jenže jsou situace, kdy je taková zkratka hodně zavádějící. Je tomu tak i dnes ve vyspělé části světa? Nedávno jsem tu poukazoval na to, že podle známého investora Eda Yardeniho prochází globální ekonomika pozitivním nabídkovým šokem. To v ní samo o sobě vytváří deflační tlaky podobně, jako vyšší sklizeň brambor vytváří deflační tlaky na trhu s touto komoditou. K tomu se ve světové ekonomice pravděpodobně přidává několik faktorů, které tlumí poptávkovou stranu ekonomiky a deflační, či dezinflační tlaky ještě zvyšuje.

Nechme nyní stranou, zda je obecně lepší nechat ceny klesat, či mírně růst na úrovni inflačního cíle. Centrální banky volí druhou možnost a se svou stimulací několika druhů vstupují právě do tohoto deflačního, či dezinflačního prostředí. Jejich cílem je eliminovat deflační tlaky a dostat inflaci na inflační cíl, obvykle nastavený kolem 2 %. Tedy na úrovni, kterou lze jen těžko považovat za takovou, která by ospravedlňovala útěk ke zlatu. A co je podstatné, vůbec samotné dosažení tohoto cíle je doposud často hodně komplikované.

Pokud se nyní hovoří o další stimulaci, je to jen proto, že roste riziko dalšího útlumu globální ekonomiky a snížení inflace. Pokud tedy chceme být přesní, pak si musíme říci, že celá teze stojící na rovnici „větší peněžní nabídka = vyšší atraktivita zlata“ tak stojí a padá s implicitním předpokladem, že monetární stimulace začne najednou fungovat mnohem efektivněji než doposud. Tedy eliminuje cyklické dezinflační tlaky i ty dlouhodobé, strukturální. A hlavně: centrální bankéři s touto najednou mnohem lépe fungující stimulací nepřestanou ani ve chvíli, kdy se inflace dostane na cíl, ale z nějakého důvodu budou pokračovat dál a dál. Muselo by tedy dojít ke dvěma významným změnám. U té druhé možná v USA kvůli tamní politické situaci roste pravděpodobnost naplnění. Ale celkově jde stále o takový hodně šedolabutí scénář.

Zlaté tele určitě ne

Výše uvedené je můj subjektivní pohled na věc a jsem si vědom toho, že řada lidí vidí věci monetární mnohem černěji. Či vlastně „zlatěji“. A možná se ukáže, že vývoj odhadli lépe a v investičních portfoliích bylo lepší držet „větší než malé množství“ tohoto aktiva. Někdy mám ale takový dojem, že někteří z nás jsou zlatem příliš fascinováni. Promítá se to mimo jiné do různých návrhů na návrat ke zlatému standardu a podobně, které úplně opomíjejí některá základní ekonomická fakta.

Do této pasti falešných bohů padáme zas a znovu. To, že jsme do ní spadli, přitom poznáme lehce. Na tento pád totiž ukazuje míra zloby a pobouření, kterou v nás vyvolává byť jen mírná kritika našeho bůžka, který může mít bezpočet forem. My ale nikdy a nijak neobejdeme první přikázání „nebudeš mít jiného Boha mimo mne“. V kontextu výše uvedeného to znamená, že pokud zvažujeme větší investice do zlata, jak doporučuje třeba výše zmíněný investor, měli bychom si v první řadě dávat pozor na to, zda si ve skutečnosti nekupujeme zlaté tele. To je riziko řádově úplně někde jinde, než jsou nějaké finanční ztráty.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

26.08. 14:19  S nákupem zlata se ... (otoman)
26.08. 10:05  Zlato (Maro)
26.08. 10:00  Zlato (Maro)
24.08. 12:24  kecy (Žid z Archlebova)
24.08. 12:20  Zlato (Žid z Archlebova)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 21:14 1 unce 2 394,96 USD
19.04.2024 21:08 1 unce 2 394,91 USD
19.04.2024 21:02 1 unce 2 397,52 USD
19.04.2024 20:52 1 unce 2 396,18 USD
19.04.2024 20:46 1 unce 2 395,30 USD
19.04.2024 20:40 1 unce 2 395,81 USD
19.04.2024 20:32 1 unce 2 395,08 USD
19.04.2024 20:26 1 unce 2 395,04 USD
19.04.2024 20:18 1 unce 2 394,80 USD
19.04.2024 20:14 1 unce 2 393,46 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.