Makro: Výnosy > Akcie > Zlato

Autor: Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
27.02.2021 09:31:55

S tím, jak se zvyšují nominální výnosy na amerických vládních dluhopisech s dlouhou splatností (především se pracuje s výnosem na desetiletých) stává se investice do zlata bezpečnější. Existuje totiž pouze určitá výše, kam mohou výnosy vystoupat, než to ohrozí stabilitu akciového trhu a ekonomiky. Akciového trhu skrze výši požadované výnosnosti odvozené od „bezrizikové“ úrokové míry, křehký růst rozdělené ekonomiky skrze historicky rekordní dluhovou páku. Od léta vzrostly výnosy na 10Y UST z cca 0,5% až na 1,5%, tj. o 200%, a na 10Y TIPS z -1,1% až na 0,6%. Zatímco na akciovém trhu přecenění převálcovala likvidita a bezbřehý optimismus, zlato utrpělo ztráty. Je ale jen určitá výše, kam se výnosy mohou dostat, než se situace obrátí. Špičkový investoři odhadují cca 2,5-3% způsobí kolaps akciového trhu skrze přepočet DCF (diskontovaný tok hotovosti) a problémy se splácením vládních, městských a podnikových dluhů. Poblíž této úrovně, preventivně či z donucení kolabujícími trhy, bude muset zasáhnout centrální banka a výnosy na dlouhých splatnostech potlačit (krátké splatnosti jsou již nyní ukotveny na efektivní nule). Až se to stane, dostane zlato oporu na nominálních výnosech a rozhodující bude vývoj inflace, která určí reálné výnosy. Takže zatímco nahoru je ve výnosech prostor omezen cca procentem, dolů mohou reálné výnosy jít neomezeně, se všemi důsledky, kterou to má pro cenu zlata.  

Posledních sedm dní došlo k výraznému zvýšení výnosů na 5ti, 10ti i 30ti letých dluhopisech. Křivka výnosů se stala prudší, na 30ti letech se reálné výnosy dostaly do kladných hodnot.

Rychlost s jakou se tak stalo byla překvapující, ačkoli již minulý pátek citlivé ucho zaslechlo zvuk, že se něco trhá. Dnes můžeme odhadnout, že krátkodobý potenciál na zisk či zajištění skrze 5-30UST swaption z podzimu, nebo i 2-5UST ještě z minulého týdne byl vyčerpán.

 

Zdroj: Saxo Bank

Zlepšující se očekávání růstu americké ekonomiky spolu s inflačními tlaky vedli k rychlému nárůstu výnosů a očekávání dalšího růstu výnosů a tedy poklesu cen dluhopisů, což vedlo k prodejům a zajištění proti poklesům, což zrychlilo pokles. Další směr bude záležet na případné změně očekávání ohledně ekonomiky i inflace. V posledním týdnu, ačkoliv riziko inflace se mezi investory spíše rozšiřuje, došlo díky razantnímu nárůstu reálných výnosů (z 1% 27.1 na 1,5% 26.2 na 10Y) a méně razantnímu nárůstu TIPS (z <-1% před 10.2 až na >-0,6% 26.2 na 10Y) k zastavení trendu navyšování inflačního benchmarku vyjádřeného ‚breakevens’ (z 2,24% 16.2 na 2,14% 25.2). Navyšování výnosů tak v posledních měsících a hlavně posledních týdnech souvisí s optimismem spojeným s reflací, tzn. zdravému růstu ekonomiky spojenému s inflací. Bude zajímavé sledovat, zda a kdy se breakevens vrátí do původní trajektorie.

Kromě toho, že portfolio dluhopisů s 10ti letou durací ztratilo během posledního měsíce 5% hodnoty, u třicetiletých více než 15% (jsou nyní už na úrovni roku 2016), nejvyšší až parabolický nárůst se právě během posledního týdne objevil na 5Y UST z cca 0,58% na 0,85%, tj. téměř o 50%.

Zdroj: Liz Ann Sonders, Charles Schwab

Z dluhopisového trhu se trhání přeneslo na akciový trh a vzácné kovy. Na akciích došlo v důsledku zvýšené diskontní míry k odprodeji především růstových titulů, které mají v přeneseném smyslu velkou ‚duraci‘. Na zlatě a nepřímo stříbře došlo v důsledku rychlého zvýšení reálných výnosů ke snížení relativní výhodnosti držení zlata oproti dluhopisům. V čase psaní toho článku v pátek večer je tak zlato pod prodejním tlakem ze strany výnosů a nepřímo dolaru, kterému vyšší výnosy prospívají. Jak však poznamenává Ole Hansen ze Saxo Bank, výnosy se dostaly na úroveň, kterou cena zlata již anticipovala.

Do budoucna lze na základě endogenních faktorů výnosů a inflace očekávat kombinaci z následujících scénářů:

A) Růst výnosů se zastaví, rozkolísaný akciový trh se může vydat zpět nahoru, nebo mírně propadnout a poté znovu růst v důsledku efektu likvidity. Ten dokáže potlačit racionální přeceňování na základě modelů a přetlačit pomalý růst výnosů. Dodatečné zvyšování breakevens v případě inflace převyšující růst výnosů pak bude prospěšné pro zlato.

B) Výnosy budou nadále stoupat, dluhopisy ztrácet a na akciovém trhu dojde k nevyhnutelnému propadu. FED se ve snaze stabilizovat trhy i ekonomiku začne zabývat omezením růstu (nominálních) výnosů (‚YCC‘), nebo jej rovnou provede, což výnosy srazí, akciový trh napumpuje a zlato začne spolu se zvyšující se očekávanou inflací razantně růst.

Ve druhé polovině roku dojde k vyčištění očekávání, protože od uzávěrek oproštěné ekonomiky již budou poskytovat nezkreslené údaje o skutečných podnikových ziscích. Budou-li nižší, než očekáváné, srazí ceny akcií i výnosy na dluhopisech, což bude vítr do plachet pro zlato. Budou-li adekvátní či vyšší než je očekávání, což je stěží představitelné, nebo převáží investiční mánie, trh půjde do hyperboly, výnosy dluhopisů porostou a nakonec, pokud včas nezasáhne FED, na nějakém směšně nízkém čísle, např. 3% na 10Y UST celý závod vzhůru na rizikových aktivech zaseknou. Poté bude muset přijít největší ‚bailout‘ v historii měnové politiky, nějaká forma ‚YCC‘ a největší závod na ke dnu, tj. nový růst aktiv spojený s neočekávaně vysokou inflací.


CC: Zlato a těžaři zlata se nachází v antibublině a nabízí unikátní poměr ‚risk-reward‘. 

Zdroje: Ole Hansen, Steen Jacobsen (Saxo Bank), Jeffrey Grundlach (Doubleline)

Výhrada: Vyjádřené názory nejsou investičním doporučením - obraťte se na zkušeného poradce.

Capital Consultant

Individuální správa majetku (‚wealth management‘) na mezinárodní úrovni. Uchováváme bohatství soukromým klientům i právnickým osobám. Vytváříme portfolia pro všechna období (‚all weather porfolios‘), která si povedou rozumně dobře i za nepříznivých ekonomických a tržních podmínek. Získejte individuální řešení, která odpovídají Vašim potřebám a životním situacím. Navrhneme Vám investice z širokého portfolia aktiv i produktů nejlepších mezinárodních správců (‚hedge funds‘).

Více informaci na: www.capcon.cz  twitter.com/capconcz  fb.com/capcon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 13:04 1 unce 2 212,35 USD
28.03.2024 12:56 1 unce 2 209,36 USD
28.03.2024 12:50 1 unce 2 209,67 USD
28.03.2024 12:44 1 unce 2 208,29 USD
28.03.2024 12:36 1 unce 2 210,73 USD
28.03.2024 12:30 1 unce 2 212,59 USD
28.03.2024 12:22 1 unce 2 211,94 USD
28.03.2024 12:16 1 unce 2 211,62 USD
28.03.2024 12:08 1 unce 2 210,42 USD
28.03.2024 12:00 1 unce 2 212,46 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.