Zlato je skutečný bitcoin

Autor: Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
24.04.2021 10:09:55

 

Zlato = skutečný bitcoinBitcoin = digitální zlato. To je stejná rovnice, pouze jinak zapsaná, tak jak ji používají "kryptobaroni". A vyvolává jiné emoce. Teď se vás zeptám, co je lepší? Pokud jste nadšení z možností moderní techniky, pak bitcoin. Pokud vidíte v moderní technice hrozbu, pak zlato. Je také možné, že máte ambivalentní pocity, vidíte potenciál i hrozby. Je lepší, když si děti hrají venku, nebo když hrají na počítači? Je lepší číst knížku, nebo e-knížku či video na tabletu? Je lepší napsat dopis, nebo si dopisovat přes messenger? Je lepší se sejít s přáteli, nebo procházet jejich facebook/instagram/atd. Je lepší vázat housky, nebo programovat robota? Digitalizace je neodvratná, protože svojí efektivitou a podmanivostí válcuje skutečnost. Ale nemusí mít tu přidanou hodnotu, která se jí zpočátku přisuzuje, zvlášť z dlouhodobého hlediska.

Všimli jste si, jak je podezřelé, že v článcích je bitcoin zobrazován jako něco hmotného, čím tedy určitě není - jako zlatá mince? Podobně, jako e-sport není sport, zoom není schůzka a lajk nenahradí přátelství, není bitcoin zlato. Vyvolává to podobné emoce, vede to k podobným výsledkům, ale ve finále je to jiné. V dlouhodobém horizontu e-sport způsobuje chátrání organismu a facebook deprimuje. V dlouhodobém horizontu má bitcoin nulovou hodnotu.

Tady by mohla být tečka, protože je to samozřejmé; jako když se zvolá: Císař je nahý. Ale protože spousta lidí si tak moc přeje, aby bitcoin měl hodnotu, kolektivně věří a ta víra se šíří, že bitcoin nahý není. Takže projděme důvody, proč bitcoin, na rozdíl od zlata, nemá dlouhodobou, tzv. vnitřní hodnotu.

Bitcoin není dobré platidlo. Zprostředkování transakce bitcoinem stojí cca 3 – 60 amerických dolarů, síť zvládne zapsat cca 1 transakci za 3 sekundy celosvětově. Kupříkladu Visa zvládne zprocesovat cca 20 000 transakcí za sekundu. Nehledě na ekologické ohledy, tedy obrovskou spotřebu elektřiny, která záleží na aktuální ceně bitcoinu. Nyní má spotřebu přibližně jako celé Norsko.

Bitcoin není dobrý uchovatel hodnoty. Nakoupíte a za rok může mít vaše uspořená částka hodnotu pětinásobku, nebo pětiny. Ze stejného důvodu v bitcoinu nelze tvořit cenovky zboží a účtovat.

Zlatem se sice také masově neplatí, ale technicky už to možné je, podobně, jako když platíte kartou v cizí měně. To však ani není potřeba, protože zlato se používá jako uchovatel hodnoty, ze kterého si potřebnou hotovost můžete vybrat nebo naopak přebytečnou uložit. Transakční náklady na takový převod jsou nižší než u bitcoinu. Navíc zlato nekolísá tolik, abyste se o své úspory museli obávat.

Pokud přestane být o bitcoin zájem, například proto, že jiná kryptoměna bude atraktivnější, nebude přibývat kupujících, nebo se začne prodávat, může se stát, že jeho cena klesne na zanedbatelnou hodnotu. Známe to z pyramidových her nebo dluhopisů předlužených společností či států. Dokud lidé věří, investice si drží hodnotu, pokud přestanou, hodnota drasticky spadne anebo je obtížné dostat se ke svým penězům.

Zlato má na rozdíl od bitcoinu úplně jiné vlastnosti, protože zlato má svoji vnitřní hodnotu zakotvenou v užitečnosti a kráse. V průmyslové výrobě a šperkařství. Teprve od toho se odvinula měnová užitečnost a hodnota. Bitcoin reálně zužitkovat nejde, lze ho jenom prodat „většímu hlupákovi“.

Tím hlupákem se nechci dotknout investorů-spekulantů, kteří mají bitcoin ve svém portfoliu a počítají se všemi riziky. „A bigger fool“ je zavedený pojem pro finanční transakce, které se odehrávají s uměle oceněným aktivem. Ten, kdo jej drží, může pochopitelně mazaně předpokládat, že jej včas prodá za více peněz někomu dříve, než jeho cena klesne. A dokud to vychází, bublina se přifukuje a pokud to praskne, někomu v rukou zůstane relativně bezcenná (jak říká Josef Sedloň) záležitost.

Pochopitelně z toho plyne, že pokud chcete, můžete s digitálním bitcoinem spekulovat, můžete na něm se štěstím vydělat, ale pokud chcete bezpečně uložit úspory a nenést riziko protistrany, skutečné zlato je nenahraditelné.

 

CC: Bitcoin je nebezpečně volatilní, spekulativní aktivum, které může ztratit většinu hodnoty.
CC: Zlato a těžaři zlata se nachází v antibublině a nabízí unikátní poměr ‚risk-reward‘.

Výhrada: Vyjádřené názory nejsou investičním doporučením - obraťte se na zkušeného finančního poradce.

Capital Consultant

Individuální správa majetku (‚wealth management‘) na mezinárodní úrovni. Uchováváme bohatství soukromým klientům i právnickým osobám. Vytváříme portfolia pro všechna období (‚all weather porfolios‘), která si povedou rozumně dobře i za nepříznivých ekonomických a tržních podmínek. Získejte individuální řešení, která odpovídají Vašim potřebám a životním situacím. Navrhneme Vám investice z širokého portfolia aktiv i produktů nejlepších mezinárodních správců (‚hedge funds‘).

Více informaci na: www.capcon.cz  twitter.com/capconcz  fb.com/capcon.cz

03.05. 14:54  Nepochopeni problematiky (Jirb)
01.05. 00:56  Ehm (Anort)
26.04. 11:30  Udržitel hodnoty (Jirb)
26.04. 10:03  Inflace (Jirb)
26.04. 09:27  Inflace (Jindřich Růžička)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 21:56 1 unce 2 231,65 USD
28.03.2024 21:50 1 unce 2 226,50 USD
28.03.2024 21:42 1 unce 2 222,32 USD
28.03.2024 21:36 1 unce 2 221,04 USD
28.03.2024 21:28 1 unce 2 219,88 USD
28.03.2024 21:20 1 unce 2 220,28 USD
28.03.2024 21:14 1 unce 2 221,41 USD
28.03.2024 21:06 1 unce 2 220,87 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.