Víkendář: Dolar, mezinárodní obchod a pád zlatého standardu

Autor: Patria (Patria Finance)
20.06.2021 08:35:00

Po většinu historie Spojených států byl dolar provázán se zlatem a ekonomové ze St. Louis Fedu přišli s historií tohoto vztahu a jeho dopadů na americkou ekonomiku. Začínají obdobím od roku 1870 do počátku první světové války, kterému se někdy říká klasický zlatý standard. Tehdy bylo zlato základem mezinárodního měnového systému a měny jednotlivých zemí mohly být směněny za dané množství zlata. Jak a proč se sytém měnil poté?

Popsaný systém zlatého standardu znamenal pevné měnové kurzy mezi jednotlivými zeměmi a jejich vzájemné platební bilance byly vyrovnávány tokem zlata. Pokud tedy nějaká země dosahovala třeba obchodních přebytků, teklo zlato směrem do ní. Naopak obchodní deficity znamenaly odliv zlata směrem k zemím, se kterými bylo těchto deficitů dosahováno. Pro danou zemi bylo tudíž složité dosahovat dlouhodobě deficitů, protože se soustavně snižovala její zásoba zlata a následně bylo těžké udržet zlatý standard.

Ekonomové Fedu tvrdí, že zlatý standard v té době fungoval dobře a průmyslové země procházely doposud nepoznaným obdobím míru, ekonomického rozvoje a otevřeného mezinárodního obchodu. Po první světové válce i během ní se ale objevily tenze. Již za války evropské země upustily od směnitelnosti měny za zlato, aby byly schopny financovat válečné aktivity. Docházelo k „inflačnímu financování dluhů, které nebylo za limitů daných zlatým standardem tak jednoduché.“

Po válce byl mezinárodní platební systém „v ruinách“. Zejména v Evropě byl podle ekonomů návrat ke zlatému standardu složitý kvůli dlouhým rokům inflace, cenových limitů a pevného kurzu. Na tento návrat bylo totiž třeba deflace, která by posunula ceny na předválečnou úroveň a umožnila tak návrat ke staré paritě. A ten také mohl nastat jen v případě, že by ve světě nastala redistribuce zlata mezi jednotlivými zeměmi, protože v předcházejícím období se jeho zásoba v některých zemích výrazně snížila a jinde tomu bylo naopak. Zejména Spojené státy, které dosahovaly velkých obchodních přebytků, kumulovaly značný objem zlata, opak platil o evropských zemích.

Například Velká Británie tak zvedla sazby až na 7 %, aby dosáhla posílení libry a přílivu zlata zpět do země. Jenže to vedlo i k ekonomické depresi. Podobně v „závodě o zlato“ jednaly Spojené státy a s podobným výsledkem. Návrat ke zlatému standardu pak nastal v polovině dvacátých let, ale ekonomové uvádějí, že přetrvávaly značné nerovnováhy. Velká deprese pak „zničila to, co ještě z klasického zlatého standardu zbylo,“ a odklon od něj přišel na počátku třicátých let. Nastal příliv zlata do Spojených států, který znemožnil návrat k dřívějšímu systému. Po druhé světové válce tak byl vytvořen takzvaný brettonwoodský systém, kdy byl dolar provázán se zlatem a ostatní měny s dolarem.

Konec tohoto systému nastal kvůli odlivu zlata z USA a následným obavám, že Spojené státy nebudou schopny udržet krytí dolaru zlatem. Tento odliv přitom nastal i proto, že USA v letech 1957–1970 dosahovaly mírných obchodních přebytků. Po konci brettonwoodského systému zase docházelo k růstu amerických obchodních deficitů, ale americké zlaté rezervy byly „relativně stabilní“. Zatímco za klasického zlatého standardu tedy existovala pevná vazba mezi tokem zlata na straně jedné a tokem zboží a služeb na straně druhé (obchodními přebytky a deficity), v následných systémech tato vazba slábla a v současnosti „možná vůbec neexistuje“.

Následující graf ukazuje vývoj amerických zlatých rezerv a srovnává jej s obchodní bilancí této země. Patrná je zmíněná relativní stabilita rezerv z posledních desetiletí doprovázená prohlubujícími se deficity:

3
Zdroj: St. Louis Fed

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
16.04.2024 21:34 1 unce 2 391,19 USD
16.04.2024 21:30 1 unce 2 394,29 USD
16.04.2024 21:22 1 unce 2 393,81 USD
16.04.2024 21:14 1 unce 2 392,88 USD
16.04.2024 21:08 1 unce 2 392,92 USD
16.04.2024 21:00 1 unce 2 392,52 USD
16.04.2024 20:54 1 unce 2 393,01 USD
16.04.2024 20:48 1 unce 2 392,09 USD
16.04.2024 20:40 1 unce 2 391,85 USD
16.04.2024 20:30 1 unce 2 387,65 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.