Lacenová (Wonderinterest Trading): Navzdory globálním rizikům může udržitelná ekonomika dále růst. Zlato může být v portfoliu stále velmi efektivní

Autor: Tisková zpráva (Tisková zpráva)
07.07.2022 14:19:51


V rozhovoru s Olívií Lacenovou, vedoucí analytického týmu Wonderinterest Trading Ltd., jsme se zajímali nejen o přednosti investic do „zelených“ firem nebo do zlata. Ptali jsme se také, jaké je postavení žen – manažerek v odvětví brokerských služeb, které jsou stále jak na úrovni expertů, tak manažerů doménou mužů.

S nástupem do Wonderinterest Trading jste jako vedoucí analytického týmu přišla s důrazem na odpovědné investování. Co si pod tím můžeme představit?

Spoločensky zodpovedné investovanie má pozitívny dopad na spoločnosť ako takú, životné prostredie a v podstate celý svet. Umožňuje totiž napĺňať  spoločenské aj ekonomické potreby s ohľadom na budúce generácie. Potrebe zodpovedného podnikania venuje pomerne veľkú pozornosť aj Európska únia alebo Organizácia spojených národov. V posledných rokoch sme svedkami toho, že padajú teplotné rekordy. S tým súvisí čiastočne aj energetická kríza, ktorú ešte prehĺbila vojna na Ukrajine a potreba rozšírenia energií z obnoviteľných zdrojov, ale aj obavy z dostatku pitnej vody v budúcnosti, čo môže zastihnúť už aj našu generáciu, ak sa nebudú robiť potrebné kroky na zvrátenie tohto scenára. A to je len špička ľadovca. Preto sa osobne veľmi teším, že záujem verejnosti o zodpovedné investície neustále rastie.

Akcie firem řídících se ESG rostou nadprůměrně

Na jednu stranu svět dlouhodobě směřuje k udržitelným investicím, na stranu druhou přinesly otřesy posledních let (pandemie, válka) bezprecedentní narušení globálních ekonomických vazeb. Důsledkem jsou nabídkové šoky, které vedou k velmi vysoké inflaci. Zbrzdí tato situace růst "zelené ekonomiky", anebo ji naopak povzbudí?

V tejto chvíli je veľmi ťažké odhadnúť, akým smerom sa situácia bude uberať. Ale s ohľadom na to, že pandémia rozvoju záujmu investorov o zelené investície pomohla, je pravdepodobné, že tento trend by sa mohol rozvíjať aj naďalej, napriek možným negatívnym scenárom vývoja globálnej ekonomiky. Faktorom, ktorý zvyšuje záujem o „zodpovedné investície“ je najmä otázka klimatických zmien a s nimi súvisiacou klimatickou krízou, ktorej otázka sa stáva čoraz pálčivejšou. Nielen mladá generácia sa snaží čoraz zodpovednejšie stavať k budúcnosti našej plánety a k budúcnosti ľudstva ako takého, pretože si uvedomuje, že nie je jedno, ako sa správame a naše konanie môže nechať na planéte nezvrátiteľné stopy.

Jaké udržitelné či zelené investice považujete v současné době za nejzajímavější?

Pandémia nám ukázala, aké dôležité sú pri budúcom vývoji spoločností ESG kritéria. Teda nielen enviromentálne, ale sociálne a riadiace kritéria. Akcie spoločností riadiacich sa týmito pravidlami po vypuknutí koronakrízy preukázali vyššiu odolnosti voči výkyvom na trhu a ich hodnota klesala menej ako trhový priemer. S ohľadom na aktuálnu vojnu na Ukrajine a neistotu ohľadom budúceho vývoja globálnej ekonomiky si myslím, že tento druh investícii je v momentálnej situácii veľmi atraktívny a  v budúcnosti sa stane pre investorov kľúčovým pri rozhodovaní sa o skladbe svojho investičného portfólia.  Aj s ohľadom na to stále viac spoločností prechádza na „tento model“. Ak mám spomenúť konkrétne príklady takýchto firiem, tak do prvej stovky s najlepším ESG ratingom podľa hodnotenia Investor´s Business Daily za rok 2021 patrí napríklad Microsoft, Nvidia,  Alphabet, Nike alebo aj Apple.


Zlato: konzervativní investice může být v portfoliu velmi efektivní

V minulosti jste několikrát zmínila, že kromě oborů a společností, které dbají na zodpovědné a udržitelné podnikání, dlouhodobě důvěřujete cenným kovům. Jak vidíte pozici zlata v současním rozkolísaném světě?

Zlato si dokázalo udržať svoju pozíciu napriek tomu, že Fed zvýšil úrokovú sadzbu o 75 bazických bodov, čo je najviac za posledných 30 rokov. Vo všeobecnosti je situácia na globálnom trhu neistá- prevládajú obavy ohľadom vývoja vojny na Ukrajine,  energetickej krízy a aj výrazne rastúcej inflácie. Z tohto pohľadu by si zlato malo v priebehu roka dokázať udržať vyššiu hodnotu. Stále totiž patrí k bezpečným prístavom, ku ktorým sa investori uchyľujú v čase neistoty. A hoci ide o konzervatívnu investíciu - z dlhodobého hľadiska pre mňa osobne predstavuje efektívnu a hlavne automatickú súčasť  v rámci diverzifikácie investičného portfólia. Stačí sa pozrieť na výkonnosť, ktorú dosiahlo za posledných päť rokov.

Už jste několik měsíců ve funkci. Jaké to je zastávat manažerskou funkci ve velké mezinárodní společnosti, a tím spíše, že jak analytika, tak obecně brokerské služby jsou většinou doménou mužů?

V tomto prostredí sa pohybujem už nejaký čas, a hoci stále ide o doménu mužov, som veľmi rada, že sa stretávam s tým, že o túto tématiku sa začína zaujímať stále viac žien. Je dôležité vedieť správne spravovať svoje financie a dokázať ich efektívne investovať. Samozrejme, ako jedna z mála žien na takejto pozícii sa musím vysporiadať s veľmi dravým prostredím, ktoré si vyžaduje byť neustále v strehu, napredovať a podávať maximálne výkony, čo ma baví a nesmierne napĺňa. Osobne to považujem za úžasnú školu života, ktorá má neustále posúva vpred, aj vďaka tomu, že mám tú možnosť spolupracovať so skvelými odborníkmi vo svojej oblasti z rôznych krajín sveta.  



K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
18.04.2024 22:08 1 unce 2 380,12 USD
18.04.2024 22:04 1 unce 2 380,29 USD
18.04.2024 21:54 1 unce 2 380,24 USD
18.04.2024 21:48 1 unce 2 380,39 USD
18.04.2024 21:42 1 unce 2 380,69 USD
18.04.2024 21:34 1 unce 2 379,47 USD
18.04.2024 21:28 1 unce 2 380,21 USD
18.04.2024 21:22 1 unce 2 383,84 USD
18.04.2024 21:16 1 unce 2 384,56 USD
18.04.2024 21:06 1 unce 2 382,10 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.