Domácí kutilové sestaví skříň i ušetří finance - zlaté české ručičky

Autor: Redakce (Bydlet.cz)
23.11.2022 12:30:15

Domácí kutilové sestaví skříň i ušetří finance - zlaté české ručičky

 Samostatnou výrobu nebo opravu upřednostňují jako levnější variantu téměř tři čtvrtiny lidí.

Před více než dvěma lety se lidé kvůli vládním opatřením a uzavření veřejných budov stáhli na zahrady, do svých domácích garáží nebo dílen a věnovali se buď kutilství jako takovému, řešili různé opravy domů nebo vyráběli vybavení do domácností. Podle letošního průzkumu Buřinky od České spořitelny se více než 90 % Čechů považuje alespoň za částečně šikovné.

Začali se proto vybavovat potřebným vybavením v hobby marketech a e-shopech. „Během přísných koronavirových opatření jsme zaznamenali extrémní zájem o různé nářadí pro kutily, jako jsou vrtačky nebo pily. Zákazníci se pouštěli do menších či větších úprav domovů, což jsme viděli na nárůstu prodejů kutilského sortimentu obecně. Velkým trendem bylo multifunkční nářadí, se kterým je možné díky různým nástavcům vrtat, brousit nebo řezat. Dařilo se také žebříkům a vrtacím kladivům,“ uvádí mluvčí e-shopu Mall.cz Pavla Hobíková.

Průzkum Buřinky také ukázal, že 72 % lidí vnímá podomácku provedenou práci jako levnější variantu než platit odborníkovi. Kvůli zvyšujícím se životním nákladům si kutilové raději věci opraví, než aby koupili nové. Zlaté české ručičky tak kromě nového nábytku nebo přivrtané poličky do domácnosti přináší soběstačnost a finanční úsporu. Prvotní investici je nezbytné vložit jen do správného vybavení. V základní výbavě kutilů obecně nesmí chybět kladivo, klíče všeho druhu, šroubováky, kleště a pilka na dřevo. Při výrobě nábytku je pak zpravidla potřeba také vrtačka a bruska.

Při koupi vybavení pro domácí práce je však důležité provést pečlivý výběr a nevybírat nářadí jen podle ceny. „Mělo by se jednat o kvalitní certifikované nářadí, stejně tak je třeba dbát na správné ochranné pomůcky, jako jsou brýle, rukavice nebo pracovní obuv. Náročnější úkony, například opravu vodovodu nebo manipulaci s elektroinstalací, je vždy lepší nechat na odbornících. Před začátkem větších samostatných domácích pracích je také dobré zajistit si pojištění domácnosti,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová s tím, že po tomto typu pojištění UNIQA eviduje v posledních dvou letech vyšší poptávku.

Svépomocí je možné i seřídit okna nebo vyčistit komín

Vlastními silami je možné si doma také zkontrolovat stav oken nebo dveří, které vyžadují pravidelnou roční údržbu. Je nutné prohlédnout těsnění, zda někudy neprochází vzduch zvenčí, případně koupit a aplikovat nové. Vhodné je také jednou za rok promazat pohyblivé částí kování, zejména u mechanismu posuvných dveří.

U zdrojů tepla do 50 kW lze samostatně provádět i čištění komína, čímž lze ušetřit několik stokorun ročně. Stačí mít kominický strojek s lanem a "sluníčkem" nebo set se štosákovým kartáčem a nastavitelnou tyčí. Každoroční odbornou kontrolu komína ale smí provádět pouze vyučený kominík, majitel nemovitosti je povinen mít od něj vypracovanou písemnou zprávu o provedení kontroly. Ideální doba kontroly komínu je před začátkem topné sezony, nebo naopak hned po ní. „Kominík, který pracuje zodpovědně, přijede správně vybaven – kromě jiného má například endoskop nebo speciální komínovou kameru. A kontrola komínu málokdy zabere méně než 30 minut,“ říká Pavel Ulrich, obchodní ředitel výrobce a distributora komínů Almeva. A jak říkají kominíci, jejich práce je černá – kominík tak musí být špinavý, jinak svou práci nedělá náležitě. Vlastníkům nemovitostí, kteří kontrolu zanedbají, hrozí pokuta od Hasičského záchranného sboru. Pro právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu ve výši až sto tisíc korun.

U běžných majitelů nemovitostí se ale po razítku od kominíka většinou ptá až pojišťovna, a to v případě, kdy už je oheň na střeše. Pokud ale majitel domu, jenž byl zachvácen požárem od komínu, nepředloží pojišťovně maximálně rok starou kontrolu, může z pojistného plnění dostat jen jeho část. „Dojde-li k požáru od komínu, který poškozený uplatní u své pojišťovny, zkoumá se vždy příčinná souvislost mezi závadou na kouřovodu a vznikem škody, popř. jejím rozsahem. Klientovi je pojistné plnění kráceno jen v případech, kdy je tato příčina škody evidentní a zjistí se současně, že porušil své povinnosti pravidelné údržby a kontrol. Je-li poškozený v objektu v nájmu, musí splnění svých povinností doložit majitel domu (pronajímatel),“ dodává Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 21:56 1 unce 2 231,65 USD
28.03.2024 21:50 1 unce 2 226,50 USD
28.03.2024 21:42 1 unce 2 222,32 USD
28.03.2024 21:36 1 unce 2 221,04 USD
28.03.2024 21:28 1 unce 2 219,88 USD
28.03.2024 21:20 1 unce 2 220,28 USD
28.03.2024 21:14 1 unce 2 221,41 USD
28.03.2024 21:06 1 unce 2 220,87 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.